Om att välja rätt träd

”Idag finns det ingen ursäkt för att plantera fel träd på fel plats” säger Tony Kirkham, chef för Arboretum, Gardens & Horticulture Services vid Kew Gardens, i en film vi länkar till nedan. Eftersom det finns så mycket kunskap, och den dessutom ofta är lättillgänglig, borde vi kunna göra rätt, menar Tony.

Rätt träd på rätt plats. Hybridkatalpa, Catalpa x erubescens på Göteborgs botaniska trädgård.

Vem vet, kanhända får du en släng av arbetslust i hängmattan eller kanske har du bara svårt att stänga av nyfikenheten, även om det är semester (gäller förstås också om du jobbar)? Så här i sommaren tipsar vi därför om några kunskapskällor som kan vara värda att bekanta sig med när tid och lust finns. I dem kan du finna stöd och råd i växtvalssituationer.

Ett första tips är den forskningsbaserade trädguide som Andrew Hirons och Henrik Sjöman utvecklat och skrivit och som de presenterar i filmen som vi nämner ovan. Tree Species Selection for Green Infrastructure: A Guide for Specifiers är avsedd för alla som väljer träd för olika typer av miljöer i vår gröna infrastruktur. Den finns gratis för nedladdning här. På samma sida hittar du presentationsfilmen med författarna, där både de och trädguiden introduceras av Tony Kirkham.

Ett andra tips är Planter, ett projektverktyg för alla som arbetar med växtplanering, utvecklat i Sverige och för svenska förhållanden. Vi har tidigare skrivit om Planter här och här. Det finns fortfarande möjlighet att testa verktyget kostnadsfritt i 10 dagar. Läs mer på Planters hemsida.

Ett tredje tips för den kunskapstörstande är Svenska Trädföreningens digra samling av publikationer som nås via föreningens hemsida. Där finns också egna översättningar av broschyrer från International Society of Arboriculture (ISA), bland annat avsedda att användas vid kommunikation med privatpersoner.

God läslust!
Text och foto: Berit Haggren