Mästarrabatten 2014

Enade vi stå – blommor, blad och enar

Design: Stefan Mattson


En välkomnande famn

Det är ett fint, för att inte säga överdådigt, mottagande som hyresgästerna i det ljusa huset med blå fönsterfoder får när de kommer hem. Runt hela entrépartiet breder Mästarrabatten 2014 ut sig. Här fyller den många kvadratmeter, men på en plats där utrymmet är mer begränsat går rabattförslaget lätt att förminska. Välj ut och använd delar, eller enbart ett mindre favoritparti!

Det var just det där fina mottagandet som Stefan Mattson hade i sikte när han skapade sin Mästarrabatt. Gröna, blommande bostadsgårdar, som är inbjudande och välkomnande för dem som bor där, är ett av Stefans mål i det dagliga arbetet med att försköna utemiljön i flerbostadsområden. Partiet runt entrén har en särskild dignitet eftersom de flesta som bor i huset passerar där minst två gånger om dagen.

– De ska känna sig välkomna när de kommer hem. Redan vid busshållplatsen ska den känslan infinna sig, och de ska bära den med sig ända in i entrén.

Spelar på alla strängar

Enade vi ståblommor, blad och enar är en rabatt som är just vad den heter. Här finns ståtliga enar, gräs som ger liv och lekfullhet när bladen följer vindens dirigentpinne, och ett hav av blommor i ständig förvandling. Samt en hel del annat, är väl på sin plats att tillägga. Tillsammans andas växtvalet harmoni.

– Jag vill spela på alla strängar, säger Stefan Mattson, och menar att alla typer av växter behövs för att kompositionen ska bli fulländad.

I rabatten finns barrväxter, lövfällande buskar, perenner, prydnadsgräs och lökväxter.

– Perennerna är i huvudsak hög- och sensommarblommande, så det är lökväxter och blommande buskar som står för vår- och försommaraspekten. Såväl bland buskar som perenner finns det också flera med fina höstfärger. Men det bärande inslaget, året om, är de vintergröna växterna.

Vintergrönt för färg och form

Den lilla trådcypressen ’Filifera Nana’ är en av Stefans favoriter. En utmärkt rabattväxt som gör entrépartiet ombonat även på vintern. ’Vemboö’ E är en vanlig en, men med en ovanlig form. Den är hög och smal, ett effektfullt utropstecken med fin lyster i barren.

– Husfasaden har många fönster. Jag ville ju inte lägga en ridå framför dem. Samtidigt är det jätteviktigt att arbeta på höjden och med växter i olika nivåer. Med Vemboö E skymmer jag ingen utsikt, tack vare att den är så smal och med väl vald placering.

I Enade vi stå – blommor, blad och enar tar Stefan Mattson med sig sina erfarenheter från det storskaliga – som också är en poäng i det småskaliga. Växterna är sådana som alltid lever upp till förväntningarna och som han anser borde användas mer. En ogräsfri, väldränerad jord åt det lättare hållet, och ett soligt och varmt läge, är förutsättningarna för att lyckas med Mästarrabatten 2014.

Om mästaren
Stefan Mattson

Vad var våra kommunala planteringar innan Stefan Mattson blev stadsträdgårdsmästare i Enköping? Ja inte såg de ut som idag i alla fall. Utvecklingen i Enköping med fickparker, grönare gatumiljöer och så kronan på verket – Drömparken – har inspirerat och tjusat många, såväl trädgårdsproffs som amatörer.

Stefan har alltid arbetat med helheten och nyttjat möjligheterna med alla typer av växter. När han på 1980-talet minskade på Enköpings årliga sommarblomsplanteringar för att utveckla användningen av perenner var det något alldeles nytt. Det magnifika resultatet har för alltid förändrat synen på vad som är möjligt.

Vi känner Stefan Mattson som den nyfikne visionären som aldrig slår sig till ro. Han utvecklar och utvecklas ständigt. Efter 25 år i Enköping gick Stefan vidare till bostadsbolaget Svenska Bostäder i Stockholm och sedan till Halmstads Fastighets AB. Här var och är uppgiften att förändra bostadsmiljöer. I Stefans händer blir de gröna, blommande och trivsamma. Mästarrabatten 2014 är ett exempel på det.

För planritning, växtförteckning och växtbeskrivningar:

Text: Berit Haggren
Foto: Tomas Södergren