Mästarrabatten 2007

Friväxande häckbuskage

Design: Folke Mattsson


Ett Mästarrabatt som lever året om

Mästarrabatten 2007 är ett färgstarkt häckbuskage. Med sagolik blomning, underbar fruktsättning, sprakande höstfärger och vackra grenverk bjuder buskaget på överraskningar och nya intryck hela året.

Genom att kombinera ett träd och flera sorters buskar med marktäckande perenner och vårblommande lökväxter har Folke Mattsson skapat en härligt levande plantering med många användningsområden. Trädet, en silveroxel, håller sig litet men den välformade kronan ger ändå höjd och karaktär. Buskarna varierar i höjd, men skyddar alla mot vind och insyn. Under och mellan buskarna breder mattor av olika perenner och lökväxter ut sig.

Mästarrabatten 2007 speglar årstiderna och där finns alltid något att upptäcka och njuta av. Så snart det blivit aningen vår i luften öppnar vintergäck och snökrokus sina blommor mot solen. De bildar lysande gula och violetta mattor under buskarna. Här finns också flera sorters vitblommande lökväxter som slår ut den ena efter den andra under vår och försommar.

Buskarnas långa blomningsperiod inleds med kopparhäggmispelns skira, vita blomsterskrud i lövsprickningstid. Den är vackert matchad av de egna, varmt kopparfärgade bladen. Snart följer vitblommande bukettapel, violett syren och mörkrosa daggros. Alla tre ljuvligt generösa och underbart doftande i sin blomning. ’Kristall’ heter rabattens koreatry med vackert formade, fint doftande blommor som först är vita men övergår i guldgult efterhand.

Härliga bladverk

Många växter i rabatten har magnifika blad som håller stilen hela säsongen. Den gulgrönbladiga ryska kornellen är en höjdare i sammanhanget, liksom daggrosen med sitt rödtonade och gråblådaggiga bladverk.

De marktäckande perennerna har riktigt läckra blad. Hos brokbladig kaukasisk förgätmigej är de stora och vitmönstrade, med underbar förmåga att lysa upp i skuggiga lägen. Här är de perfekt sällskap till den vita orkidénarcissen ’Thalia’, men förstås också till de egna förgätmigejliknande blommorna. Spetsmössan med sortnamnet ’Iron Butterfly’ har blad som är djupt flikiga och mörkt röda utmed bladnerverna. Ur detta bladverk sticker den vita kungsängsliljan upp med sina eleganta blomklockor. Rödbladig alunrot med sortnamnet ’Rachel’ är en riktig snygging med glänsande mörkröda blad som skiftar i brons.

– Bladverken, hur de kombineras med varandra och ger en upplevelse hela säsongen, är det jag främst tänkt på i den här rabatten, säger Folke Mattsson.

Lysande frukter

Sensommar och tidig höst är buskarnas fruktsättning rabattens största attraktion. Mest spektakulära är kanske benvedens karminröda frukter. När de spricker upp bildar de tak över fröna med knallorange hyllen. Kopparhäggmispelns mörka bär är smakliga och passar till exempel utmärkt i bakverk. Den ryska kornellen har vita bär och koreatry mörkröda. De senare blir ljusare efterhand och så småningom nästan transparenta. Daggrosen utvecklar rikligt med vackra orangeröda nypon. Bukettapelns frukter är små och röda. De sitter kvar länge på grenarna, ofta långt efter det att bladen fallit.

Många växter i rabatten har sprakande höstfärger. Kopparhäggmispel, benved och bukettapel hör till de eldigaste färgklickarna. När bladen så slutligen faller syns grenverk och silveroxelns silvergrå stam så mycket mer. Då lyser också den ryska kornellens unga, röda skott.

Som häck och avgränsning

Mästarrabatten 2007 passar utmärkt som frodig och vacker vägg vid tomtgränsen, men också inne i trädgården. Där kan det markera gräns mellan olika trädgårdsrum, skärma av och skydda mot insyn och vindar. Planteringsförslaget är lätt att variera och anpassa till olika trädgårdars utseende och förutsättningar. Det kan till exempel böjas och formas till en rundel.

Om mästaren
Folke Mattsson

Folke Mattsson är trädgårdsmästaren som byggde upp Zetas trädgård i Huddinge - en pärla bland trädgårdsbutiker. Med sin känsla för form och färg har han varit en pionjär när det gäller att komponera med växter. Folke insåg tidigt att en växt får sitt verkliga värde först när den placeras i rätt miljö och i rätt växtsällskap. Så var också Zetas trädgård först i Sverige med att anlägga visningsträdgårdar för att sprida idéer och kunskap. Folke Mattsson är en av landets främsta experter på trädgårdsväxter och har i hög grad bidragit till dagens breda sortiment. Han har medverkat i flera böcker om odling och planering av trädgårdar. Idag ägnar sig Folke Mattson främst åt trädgårdsdesign.

För mer information, planritning, växtförteckning och växtbeskrivningar:

Text: Berit Haggren
Foto: Micke Persson