Mästarrabatten 2015

Norrsken & Midnattssol

Design: Mariana Mattsson


Min Mästarrabatt förmedlar en känsla av skimrande norrsken och midnattssol. Ett möte mellan vilt och stramt. Mellan det råa, grova och ljuva, sirliga. Mellan det svala nordiska, samiskt estetiska och exklusivt purpurfärgade. Vacklande på gränsen mellan natur och struktur, lössläppthet och kontroll.

Rabatten är tänkt som ett vackert högsäte i trädgården. En mötesplats och ett sällskapsrum. En uppdukad paradsal under höga trädkronor, som inbjuder till såväl umgänge och midnattspartyn som relaxad retreat från omvärlden. En stunds samtal på ljugarbänken i sommarnatten. Den kan vara ett utåtriktat vyrum, eller ett meditativt flyrum.

Växterna är välbekanta men ändå främmande. Visst finns här stormhatt – men inte någon vanlig blå utan en slingrande, vinröd, extravagant variant. Visst finns det kvanne – men en exklusivt purpurfärgad skönhet. Och visst finns det också rallarrosor – men inte alldagligt cyklamenrosa utan chict kritvita. Den vanliga bergenian dyker också upp i elegant vit lyxversion. Ängsnävan har rabatten till ära draperat sig i purpurfärgat bladverk.

Mästarrabatten 2015 bjuder på hortikulturell husmanskost i en fräschare tappning: månskensgul smörboll, rosaraffigt älggräs, röda krolliljeturbaner och filigransirlig plymspirea. Det doftar vildmark i lyxförpackning, fjäll à la haute couture.

Färgskalan i vitt, purpur, blått, lila, rosa, silver och månskensgult kan upplevas som både svalt elegant och som dunkelt mystisk, beroende på sinnesstämning och tidpunkt.

Inspirerad av det samiska

En lappländsk ton klingar kristallklar som en fjällbäck i min Mästarrabatt, som hämtar inspiration i den samiska kulturen. Rabatten är en fri tolkning av utsökt hantverksdesign – en översättning av renhornsslöjd till blomsterspråk. Växterna är arrangerade i ett traditionellt samiskt trekantsmönster. Det skapar ordning i blomstervillervallan och en kontrast till det vilda och otämjda.

Norrsken & Midnattssol är en etnofloral lapptäckskreation där den näpna fjällkåpans styva blad kantas av det finaste tenntrådsbroderi. Där iskristaller och vattendroppar smyckar prydnadsgräsens vippor och där silverglittriga blad framhäver stjärnflockans purpurfärgade broscher. Rabatten väver samman en växtensemble som ger bejublade föreställningar under såväl ljusa sommarnätter som flammande norrsken.

Kvannen är inte bara en växt som förknippas med samisk matlagning, den står också för en annan aspekt av min Mästarrabatt: det nyttiga och användbara. Torkade kvannefrön kan brukas som brödkrydda, kvannestjälkar till sillinläggning och laxgravning. Rosens nypon blir soppa, sylt kokas av blåbärstryets bär, älggräsets vippor smaksätter saft och gräslöken blir främsta kryddvännen i köket.

Flexibel komposition i upphöjt läge

Samernas djupa respekt för och nära relation till naturen återspeglas även i valet av eko-reko byggnadsmaterial till rabatten. Den upphöjda ramen av timmerstockar ger rabatten en distinkt form. Det grånade materialet skänker en värdig och återhållsam inramning till de festglada växterna. Tunna armeringsjärn blir klätterpinnar som stillsamt underordnar sig sin roll som kavaljer åt den djärvt akrobatiska slingerstormhattsdansösen.

Norrsken & Midnattssol är uppbyggd av moduler som fungerar som legoklossar. De kan vridas, vändas och mångfaldigas i det antal som är önskvärt. De kan sammanfogas eller separeras för att skapa små eller stora rum. Mästarrabatten kan spegelvändas, mönstrets romber och trekanter kan byta plats med varandra, och växterna kan kombineras på andra sätt. Ett pussel där helt nya motiv kan uppstå. Endast den egna kreativiteten sätter gränser. Bygg gärna rustika sittplatser av tjocka plankor i de vinklar och nischer som bildas av klossarna. Om bäddarna byggs av timmerstockar kan man låta knutarna sticka ut och lägga plankorna på dessa.

Vårlycka och vinterkvalitet

Om våren är alla sprintväxter som raskt spurtar ur startblocken extra välkomna. Lökväxter och julrosor sprider vårlycka i rabatten. Att de inte hör till fyrbenta krabaters favoriter är förstås ett stort plus. De luftiga prydnadsgräsen skapar livlig rörelse bland andra växter. Och självklart har rabatten även vintervackra kvaliteter. När snön draperar sin fluffiga vita filt över de upphöjda bäddarna står kvannens stolta siluetter kvar. Slingerstormhattens fröställningar pryder ännu klätterställningen. Frosten skimrar i prydnadsgräsens vippor och rallarrosens fjun, och videkornellens grenar lyser klarröda. Frågan är väl om inte Mästarrabatten 2015 är som allra vackrast i norrskensskimmer...

Att få förmedla en lyxig känsla av norrsken och midnattssol i blomstergestaltning har varit mig ett stort nöje. Jag hoppas att ni ska älska Mästarrabatten 2015 lika mycket som jag själv gör.

Hjärtliga hälsningar från Mästarrabattens kreatör
Mariana

Om Mästaren
Mariana Mattsson

Mariana Mattsson har fått trädgårdsentusiaster i både norr och söder att lyfta blicken och se hela Trädgårdssverige. Hon har lyckats sprida och förankra budskapet om värdet av midnattssol, fjällutsikt och frihet från mördarsniglar i trädgårdssammanhang. Så har hon också blivit utnämnd till lappländsk trädgårdsambassadör.

Mariana har, tillsammans med maken Reginald Scholz, trädgård och företag i Norrbyberg, fem mil norr om Lycksele. År 2001 startade hon Lappmarkens Trädgårdssällskap, hon är engagerad i Programmet för odlad mångfald och är initiativtagare till Lapplands Kulturbotaniska Trädgård. Hon står bakom artiklar, böcker, föreläsningar och trädgårdsprojekt av olika slag. I sitt trädgårdsskapande poängterar hon vikten av att välja växter både efter odlingsförhållanden och efter vad som utseendemässigt stämmer överens med det omgivande landskapet.

Med rabatten Norrsken & Midnattssol vänder Mariana på trädgårdskartan. Här är det odlingszon 7 som är normen. I lägre zoner kan man, efter tycke och smak, välja växtalternativ som ger rikare utdelning i den egna trädgården.

För planritning, växtförteckning och växtbeskrivningar:

Text: Mariana Mattsson och Berit Haggren
Foto: Reginald Scholz