Mästarrabatten 2010

Helenas hörna

Design: Helena Åhlund


Helenas hörna är en välstämd symfoni av färger och former. Här samspelar bladverk i skimrande vinrött, grönt, gyllenbrunt och vitbrokigt. Gräsets långa, smala bladprofil lyfts fram av andra växters rundade, flikiga och sammansatta bladformer. Och vice versa, i ett möte som alla vinner på.

Från tidig vår till sen höst finns det alltid något som blommar i rabatten. Blommorna går genomgående i vitt, rosa och violett, färger som stämmer väl överens med rabattens alla stiliga bladverk. Först ut är lökväxterna: fylld snödroppe, vit pärlhyacint och tre sorters tulpaner. Sen blommar klematis, liten pärlrönn, fläder och aklejor. De följs av en hel rad perenner under sommaren, tills blomningssäsongen avslutas med höstanemon och höstsilverax.

På vintern upprätthåller buskarna och det lilla trädet liv och struktur. Pärlrönnens vita frukter hänger ofta kvar på sina röda fruktstjälkar till långt in på vintern. Den vitbrokiga benveden är städsegrön och lika fin året om, men det fräscha bladverket är förstås särskilt värdefullt vintertid.

Helenas hörna är en rabatt för halvskuggigt läge och fuktighetshållande, väldränerad jord.

Helenas rabattankar

Många trädgårdar har bortglömda hörn. Lite tråkiga, mörka och ogästvänliga suger de blickarna till sig trots att man helst vill glömma dem. De är ofta hemvist för komposthögar, nässelsnår eller ett hav av kirskål. Min Mästarrabatt passar utmärkt i ett sådant lite halvskuggigt och åsidosatt hörn och kommer att ge trädgården ett helt nytt spännande liv från vår till höst. Rabatten går lika bra att använda som vägg bakom en rogivande uteplats som utmed en husvägg. Planteringsytan kan vara både krokig och rak, med samma innehåll som i förslaget.

Den upphöjda växtbädden gör ogräsrensningen lättare och jorden hålls lättare dränerad om det annars är fuktigt i marken undertill. Ett plank i bakgrunden kombinerat med sektioner av en enkel spaljé skyddar mot vind, grannar och oönskad utsikt men skapar även en ombonad känsla och ger växterna stöd och lä. Spaljéerna gör att planket inte känns lika dominant, och dessutom får klängväxterna något att slingra sig upp i.

Jag vill att blommorna ska få växa lite fritt och att planteringen blir tät och frodig. Allt behöver inte stå i givakt, charmen är när växterna väver in sig i varandras bladverk och skapar vackra kontraster. Flera höga växter i bakkant gör rabatten spännande med blommor i ögonhöjd, medan låga växter effektivt fyller ut tomma jordytor runt de höga växternas stjälkar och grenar. Blomningen pågår från tidig vår till hösten. Alla växter blommar inte samtidigt, utan varje blomma får chans att visa upp sig tillsammans med sina vackra bladgrannar. Just bladen är extra viktiga att titta lite närmare på. De är noga valda, med stor omsorg, för att framhäva och komplettera rabattens blommor. Höstfärgerna är minst lika viktiga som de tidiga tulpanlökarnas läckra färgkombinationer. Buskarna och trädet med sina lätt hängande grenar bildar en hållbar stomme som är vacker även vintertid, medan perennerna är som grädden på moset en varm sommardag.

Om Mästaren
Helena Åhlund

Trädgårdsdesigner Helena Åhlund har flera gånger uppmärksammats för sina utställningsträdgårdar. Men de flesta trädgårdar hon skapar är verkliga, privata paradis och bostadsrättsgårdar. Hon arbetar också med större projekt, nu senast parken och trädgården vid Gränsö slott.

Harmoni och sinnlighet är nyckelord för Helenas trädgårdsskapande och det gäller även hennes Mästarrabatt. Växterna spelar alltid huvudrollen. Varje art och sort väljs med stor omsorg och med känsla för vad den enskilda växten betyder för helheten. Växtens karaktär, bladfärg och bladform är minst lika viktigt som blomningen.

I Helenas trädgårdar går funktion och estetik hand i hand. En lyckad trädgård avspeglar ägarens själ, smak och sätt att leva, menar Helena. Vad som passar bäst är alltså högst individuellt.

Helena Åhlund är verksam i det egna företaget Trädgårdsmakaren. Hon medverkar också med text och bild i olika tidskrifter, har skrivit boken Trädgårdsdesign för små och stora trädgårdar och har varit redaktör för Hem ljuva Hem trädgård.

För planritning, växtförteckning och växtbeskrivningar:

Text: Berit Haggren och Helena Åhlund
Foto: Helena Åhlund