Mästarrabatten 2008

Ormbunkar & Vänner

Design: Henrik Morin


Sköna bladverk spelar huvudrollen

Lite skuggiga trädgårdsmiljöer är ofta de allra härligaste. Där trivs också många av de vackraste växterna. Henrik Morin har gjort ett omsorgsfullt urval i Ormbunkar & Vänner, Mästarrabatten 2008.

Ormbunkar & Vänner är en frodig och lättskött komposition där skira ormbunkar möter kraftigare blad och barr. Det är en skuggrabatt där bladverkens skönhet lyfts fram av väl valda grannväxter, men som också rymmer blommande stjärnor. De ger variation och speglar årstiderna medan bladverken är vackra hela säsongen. Vintergröna inslag och spännande grenverk gör Mästarrabatten 2008 värdefull även vintertid.

Henrik Morin är trädgårdsproffs med gedigen kunskap om växter. Ett av hans specialområden är ormbunkar och de får fullt spelrum i Mästarrabatten. Inte mindre än sex olika arter och sorter finns med i växtförteckningen.

– Hittar du inte alla ormbunkar i din trädgårdsbutik kan du plantera fler exemplar av dem du får tag på, eller välja andra i ungefär samma höjd, säger Henrik.

Fräsch majbräken och två sorters träjon med sirliga blad hör till de riktigt tåliga ormbunkarna. De trivs i många olika lägen och jordar. Regnbågsbräken är en av få ormbunkar med brokiga blad som vi kan odla i Sverige. Raggträjon med sortnamnet ’Crispa’ har krusiga kanter på bladen och frilandsadiantum är skirast av dem alla.

Många ormbunkar är bra marktäckare och i den här rabatten har Henrik låtit dem få sällskap av andra marktäckande växter. Liten flocknäva ’Biokovo’, blomsterfunkia och rödbladig alunrot bildar tillsammans med ormbunkarna en raffinerad och heltäckande matta av bladverk. Den är också en perfekt miljö för lökväxter.

– Ormbunkarna är ju lite sena i starten på våren och då kan lökväxterna passa på att visa upp sig, menar Henrik Morin. Lite längre fram, när lökväxterna börjar vissna ner, växer ormbunksbladen upp och döljer de vissnande lökbladen.

Till de mest karaktärsfulla lökväxterna i årets Mästarrabatt hör två sorters stjärnhyacint som blommar i olika blå nyanser under maj till juni. Vid samma tid står den grönbandade rosa tulpanen ’Viri Chic’ i blom. Men rabattens lökblomning inleds redan tidigt på våren av ljuvliga, vita orkidénarcisser och vitblommande rysk blåstjärna.

Vacker året om

För stadga och året-runt-grönska i rabatten har Henrik valt en glänsande, mörkgrön idegran. Sorten ’Hicksii’ växer V-format och får rikligt med vackra, röda bär. Vintergröna rododendronen ’Ken Janeck’ är också en tillgång hela året, med en höjdpunkt på försommaren då den blommar överdådigt i rosavitt.

– ‘Ken Janeck’ blir finast om den får lite sol, precis som höstanemonen ’Pamina’, säger Henrik Morin. Anpassa därför placeringen av de växterna efter var det är ljusast på den yta du ska plantera.

I förslaget bildar det läckra, riktigt mörkt röda bladverket hos flädern ’Black Beauty’ en mycket snygg fond till både de egna, doftande rosa blommorna och till rododendronblomningen. Dessutom låter Henrik Morin en viticella-klematis breda ut sig i det mörka bladverket. Det är sorten ’Mrs T. Lundell’ som ger flädern en extra, ljust rödviolett blomning från juni till september.

– Det är bra att stamma upp flädern något efterhand, så att den släpper ner mer ljus till rabattens perenner, tipsar Henrik.

Till höstens praktnummer i rabatten hör vingbenveden ’Compactus’ intensivt karminrosa höstfärg. Läckert matchad av buskens rödorange frukter och höstanemonen ’Pamina’s dubbla, purpurrosa blommor.

Om mästaren
Henrik Morin

Henrik Morin är en allsidig och erfaren trädgårdsman. Han är trädgårdstekniker och har alltid jobbat med trädgård, men på olika sätt och med olika inriktningar. Det har hunnit bli 30 år vid det här laget. Sedan 1997 är Henrik verksam inom det egna företaget Morin Grön Produktion. Förutom trädgårdsdesign ägnar han sig åt vård- och underhållsplaner, rådgivning till fritidsodlare, bevarande av gamla rossorter och trädgårdsutbildning.

Henrik har tre stora passioner när det gäller trädgård. Ormbunkar, gammaldags rosor och gamla trädgårdar med spår från tidigare epoker. I årets mästarrabatt har Henrik lyft fram ormbunkarna. Fem lättodlade ormbunkar av olika karaktär har varit grunden för hans skapande. De andra växterna, vännerna, har han valt därför att de passar bra ihop med både ormbunkarna och varandra.

För mer information, planritning, växtförteckning och växtbeskrivningar:

Text: Berit Haggren
Foto: Göran Billeson