Mästarrabatten 2006

Välkommen hem

Design: Mona Holmberg och Ulf Strindberg


En rabatt som blommar och doftar

Mästarrabatten 2006 är en dröm i mjuka pasteller. Den är som allra vackrast under sommar och höst, men växlar utseende och ger upplevelser under hela säsongen.

Anisörtens doftande, violetta ax möter gullrisasterns mjuka, gula skyar. Runda rosa rosor sticker upp bland ulleternellens vita blommor och silvriga blad. Vit solhatt får extra stuns när rödbladig alunrots mörkröda bladverk bildar fond åt blommorna. Lite överallt glider den fyllda, vita nysörten ’Boule de Neige’ in bland de andra växterna som en sammanhållande varp i blomsterväven.

Alla fruktbara möten i Mästarrabatten, de som får varje enskild växt att lyfta och komma till sin rätt, är ingen slump. De är tvärtom noga planerade av två trädgårdskonstnärer som känner sitt material och behärskar konsten att måla med det.

Många tips

Ett av många värdefulla tips man kan ta med sig från den här rabatten är att tänka lite extra på kanten. Här bildar lägre, fylligt formade växter som liten flocknäva, rödbladig alunrot och japansk malört en snygg avslutning mot gångarna runt rabatten.

Att höga växter fått sällskap av låga och halvhöga är också värt att lägga märke till.
– Växter som rosenflockel och septembersolros, som har sin skönhet mer än en och en halv meter upp, behöver något vid fötterna, säger Mona Holmberg. Här står de i en matta av flocknäva med inslag av palmstarr. Palmstarren får nästan något tropiskt över sig när den väller ut över flocknävan på det här sättet.

Just partiet där flocknäva och palmstarr bildar matta kallar Mona och Ulf för en bonushörna. Den är på topp vid andra årstider än rabattens huvudparti. Det är i bonushörnan löjtnantshjärta och hjärtbergenia sticker upp och blommar under vår och försommar, innan de andra växterna riktigt hunnit resa på sig. Det är också här septembersolros och rosenflockel ger en säsongsfinal tillsammans med de magnifika prydnadsgräsen miskantus och jättetåtel.

De flesta växter i Mästarrabatten är vackra under lång tid. Som ett exempel nämner Mona och Ulf ulleternellen. Den har ett silverskimrande bladverk som är fint från tidigt på våren till sent på hösten. De vita blommorna är på topp i juli-augusti, men de är vackra även sedan de vissnat och torkat.

Blandar buskar och perenner

Av de 24 olika växterna i rabatten är flertalet perenner, men här finns också några buskar. En pelarformad tuja av sorten ’Smaragd’ hälsar välkommen vid en av rabattens kanter. Samtidigt bildar den fond åt blommande växter när man kommer från andra hållet. ’Smaragd’ har glänsande barr i en härlig, grön färg. Det är en sort som växer med måttlig hastighet och därför är trevlig att ha i trädgården under väldigt lång tid.

Rabattens enda ros står omgiven av idel perenner. Rosen heter ’Sommerwind’ och är en favorit bland rosor för paret Holmberg och Strindberg.
– ‘Sommerwind’ är en underbar och frisk ros med fin rosa färg på blommorna. Det är alltid trevligt att kombinera den med gråvitt. Vi har låtit den få ulleternell och japansk malört som grannar.

Vitblommande nysört blandar också in sig i det sällskapet. Nysörten sprider sig lite som den vill och ger hela rabatten ett vildare utseende.

Välkommen hem är en rabatt för soligt eller halvskuggigt läge. Det räcker att den får sol halva dagen. Jorden bör vara normalfuktig och väldränerad.

Om mästarna
Mona Holmberg och Ulf Strindberg

Skaparna av Mästarrabatten 2006 är Mona Holmberg och Ulf Strindberg. Med ett förflutet på bland annat Göteborgs botaniska trädgård bildade de tillsammans Holmberg & Strindberg Trädgårdskonsulter år 2000. Mona och Ulf har gedigen kunskap om växter och en omvittnad känsla för att skapa trivsamma och spännande gröna miljöer. De gestaltar små och stora parker, perennrabatter och sommarblomsparkeringar med stor variation i växtmaterialet. De håller också kurser och föreläsningar.

För planritning och växtförteckning:

Text: Berit Haggren
Foto: Knut Hävermark