Nya E-plantor klarar värme och torka

I ett allt varmare klimat och med förra årets väderlek i färskt minne är E-plantas senaste lanseringar mitt i prick. En snygg turkisk ek från Alnarp och en snabbväxande, marktäckande en från Norge är välkomna nytillskott på marknaden.

En NONA®HUSTAD E är ett resultat av norskt urvalsarbete inom vildväxande former av en, hämtade i den norska naturen.

Juniperus communis NONA®HUSTAD E (’Hustad’), en
Bredväxande marktäckare med snabb och symmetrisk växt

En NONA®HUSTAD E är en fräsch, frisk, tålig och snabbväxande marktäckare för torrt och soligt läge i zon 1-5. Klonen är hämtad i den norska naturen, från en vindutsatt plats i Hustadvika. Den passar perfekt i naturlika planteringar, inte minst där du önskar en hed- eller torrbackskaraktär. NONA®HUSTAD lämpar sig i övrigt för de mest skiftande sammanhang, som i rondeller och slänter, vid industribyggnader och bostadshus, i parker och villaträdgårdar.

Sorten är salt- och vindtålig. Den trivs bäst i soligt läge och i torr och varm jord som är mullhaltig och väldränerad. Torra sandjordar förbättras lämpligen med kompost eller annat mullbildande material i samband med plantering. En förutsättning för lyckat resultat är att jorden är fri från rotogräs och hålls fri även från övrigt ogräs tills plantorna vuxit ihop.

En Nona®Hustad E blir 30-50 cm hög och växer sig snabbt bred, 80-100 cm. Med planteringsavstånd 80 cm kan du räkna med att ytan är helt täckt efter tre år. Tätare plantering kan resultera i högre plantor. Barren är friskt gröna med viss grå daggighet. Grenverket är gulgrönt. Sorten är motståndskraftig mot svampangrepp.

Quercus cerris FK ALNARP E, turkisk ek
Torktåligt stadsträd med vackert bladverk

Turkisk ek, FK ALNARP E

Turkisk ek FK ALNARP E rekommenderas som parkträd eller stadsträd för hårdgjorda ytor med gott om plats. Det är ett anspråkslöst träd som tolererar såväl torra markförhållanden som vind. Arten gynnas av högt pH och värme. Närings- och kalkrik mark ger bäst utveckling. FK ALNARP E är säkert härdig i zon 1-3, provodling pågår i zon 4. Trädet växer snabbt, blir 20-25 meter högt och 10-18 meter brett. Unga individer har öppen, brett kägelformad krona, genomgående stam och slanka grenar. Äldre träd utvecklar en bred, välvd krona.

Barken är mattgrå och spricker upp tidigt med ljusa ränder. Äldre träd har mörkare bark med djupa fåror. Trädet sätter rikligt med ekollon med fransiga svepeskålar. Bladen är läderartade, blanka och mörkgröna med sträv ovansida och luden undersida. Bladformen hos turkisk ek varierar men utvecklas vanligen från omvänt äggrund till oval, ibland lansettformad. FK ALNARP E har i huvudsak lansettlika blad med 7-9 ofta spetsiga flikar på varje sida. Bladen är 9-12 cm långa och 3-5 cm breda.

Plantera redan uppbyggnadsbeskurna träd med minst stamomfång 14-16 cm för stabil kronform.

Text: Berit Haggren
Källa: E-planta. Läs mer på eplanta.com 

Foto: E-planta ek. för. och e-plante.no