Aplar att älska

Snart står de i blom, alla underbara och generösa prydnadsaplar. De bjuder på fantastisk skönhet och variation under säsongen och dessutom på mat för både nyttoinsekter och fåglar.

Malus GRACIL E blommar i maj med vita, skira blommor.

Bland aplarna hittar du träd och buskar i olika storlekar och med olika växtsätt. Blommornas utseende och färg varierar, liksom bladens och frukternas. Vill du bjuda insekterna på nektar och pollen ska du välja sorter med enkla blommor. Vi har gjort ett litet axplock, du hittar många fler sorter hos de svenska plantskolorna. Aplar trivs generellt bäst i näringsrik, väldränerad jord och soligt läge.

En ny favorit är Malus GRACIL® E (’Ep Malgr’PBR). Det är en skönhet med särdeles graciöst, hängande växtsätt som lanserades som E-planta under 2017. Sorten har sitt ursprung i Magnus Johnsons plantskola i Södertälje där den antagligen uppstod spontant redan på 1940-talet. Trädet uppmärksammades på 1980-talet av Tomas Lagerström, landskapsarkitekt och växtutvecklare för E-planta, som ympade in klonen i sin egen trädgård och har följt den sedan dess.

GRACIL blir ett 4-6 meter högt träd med blomning i maj. Växtsättet är utbrett överhängande med lodrätt hängande grenar. Blommorna är vita och skira med långa kronblad. På adulta skott är de gröna bladen små och äggformade, på hängande juvenila skott finns både större äggformade och treflikiga blad. Frukterna är centimeterstora, gulgröna till gula med långa skaft. E-planta rekommenderar GRACIL för frisk till fuktig jord i sol till halvskugga. Zon 1-4.

En annan prydnadsapel med vackert, hängande växtsätt men i en annan färgskala är Malus RUBY TEARSTM (’BAllears’). Bladen är rubinröda när de slår ut och övergår sedan successivt i mörkgrönt. Den generösa, doftande blomningen går i toner av rosa. Frukterna är röda och sitter kvar under vintern. Trädet blir 2,5-3 meter högt, eller högre om du binder upp toppskottet. Zon 1-4.

Helt annan form och storlek har Malus baccata ’Columnaris’. Det här är en pelarbärapel som inledningsvis är mycket smalkronig men som efterhand utvecklar en äggformad krona. Bladen är förhållandevis stora och mörkt gröna med gul till gulorange höstfärg. Trädet blommar med stora vita blommor och sätter körsbärsstora gula frukter med svag röd anstrykning. Fruktsättningen är förhållandevis sparsam vilket gör sorten användbar även i hårdgjorda miljöer där aplar som ger stora mängder frukt innebär skötselproblem. ’Columnaris’ blir 8-10 meter hög och 5-6 meter bred. Zon 1-4 (5).

Malus ’Stenström’ E är en frisk och vacker purpurapel. Den dök upp i en frösådd av Malus toringo var. sargentii hos Sven Stenström på Ölands Plantskola i Färjestaden på 1950-talet. Sven noterade det röda bladverket och att en del av bladen var flikiga. Efter vacker blomning i mörkrosa utvecklas röda, centimeterstora frukter som sitter kvar ganska länge. Bladen är mörkröda vid utspring men övergår i rödgrönt. Trädet blir 4-5 meter högt och 5-6 meter brett. Zon 1-5.

Malus toringo MASKERAD® E (’Ep Malma’PBR) kan användas såväl som större buske, buskträd och mindre träd. Sorten är en vitblommande rönnbärsapel med fräscha, blanka blad och gul fruktsättning. Blommorna fyller grenverket i mitten av maj och i oktober kommer de små lysande gula frukterna. De sitter kvar länge och piggar upp i höstmörkret. Växtsättet är upprätt och yvigt, höjden blir 4-6 meter. Ursprunget är Sydkorea och Nordisk Arboretudvalgs insamlingsexpedition 1976. Zon 1-3.

Bukettapel Malus toringo var. sargentii FK ESKILSTUNA E är en frisk och fantastiskt fin buske med rik och väldoftande blomning i vitt. De små, röda frukterna sitter kvar länge och är uppskattade av fåglar. Höstfärgen är vackert orangegul. Busken är brett upprättväxande och blir 1,5-1,8 meter hög. Numera erbjuds den även som stamträd och färdig häck.

Bukettapel FK ESKILSTUNA E bildar mycket fina friväxande eller klippta häckar. Sorten blommar rikligt även när den klipps. Den passar också som solitär, i grupper eller som underplantering i ljusa lägen. Zon 1-5.

Text: Berit Haggren
Foto: E-planta Ek. för., Bailey Nurseries Inc., Tönnersjö Plantskola, Bo Andersen, Micke Persson, Tomas Lagerström, SvePlantInfo