Den invasiva lövplattmasken Obama nungara har upptäckts i Sverige. Masken bedöms utgöra ett allvarligt hot mot vårt ekosystem vilket lett till att regeringen fattat beslut om nödåtgärder. För växtbranschen innebär det en betydande omställning i arbetsmetoder, logistik och kontrollsystem.
Masken som ursprungligen kommer från Sydamerika har kommit till Europa via importerade växter. Masken är problematisk eftersom den livnär sig på markorganismer som daggmaskar och sniglar och saknar naturliga fiender här. Det skapar en obalans i ekosystemet som kan skada jordhälsan och på sikt ge sämre skördar.
Regeringen har fattat beslut om nödåtgärder
I november 2024 upptäcktes Obama nungara för första gången i Sverige. Det var i en offentlig plantering i Malmö med importerade växter. Masken finns i stora delar av Europa, bland annat i Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Belgien och Spanien. I Sverige hoppas myndigheter kunna stoppa en storskalig spridning och regeringen fattade nyligen beslut om nödåtgärder. Nödåtgärder innebär att masken i Sverige hanteras på samma sätt som om den fanns på EUs lista över invasiva arter.
Sedan 7 januari 2025 är det förbjudet att hantera, sprida eller släppa ut Obama nungara. Maskar ska avlivas om de hittas, och eftersökningar ska göras för att säkerställa att inga ytterligare levande individer finns. Eftersom masken har hittats på växter från många länder anses i dagsläget inget växtmaterial från Europa vara riskfritt och växtanvändare bör utgå från att allt importerat växtmaterial kan vara drabbat.
Kontrollprogram
Länsstyrelsen kan också som tillsynsmyndighet utöva riktad tillsyn och förelägga personer eller verksamheter att vidta åtgärder. De kräver att alla växtimportörer noggrant inspekterar sina importerade växter och inför kontrollprogram för att förhindra spridning av lövplattmasken.
Växtforum har besökt Sveriges största plantskola Splendor Plant för att se hur arbetet med detta kan gå till i praktiken. Splendor Plant är i full färd med att utforma kontrollprogram och de arbetar med två huvudspår: att identifiera maskar som kommer in via importerat växtmaterial och att eliminera de maskar som upptäckts.
– Vi håller på att ta fram ett eget kontrollprogram för att leva upp till de krav som Länsstyrelsen har ställt. Vi står inför en radikal förändring i hur vi hanterar växtmaterial och den logistik det innebär, säger Nils Andersen, VD för Splendor Plant.
En utmaning att upptäcka masken
Kunskapen om masken är bristfällig och elementär forskning saknas nästan helt.
– Det finns många frågetecken om maskens egenskaper och hur utbredd den är. Vi har pratat med våra utländska leverantörer, men de flesta känner inte ens till den och är helt tagna på sängen, berättar Nils Andersen.
Enligt Länsstyrelsen bör alla importerade krukor inspekteras både utvändigt och invändigt. Det är ett förfarande som är mycket tidsödande och dessutom inte helt enkelt. Fullt utvecklad är masken visserligen relativt lätt att se, men småmaskar är inte större än granbarr och äggen bara ca 5 mm. För en stor aktör är det i princip omöjligt att hitta alla maskar via en okulär inspektion.
Tar hundar till hjälp
Splendor Plant har istället valt att ta hjälp av spårhundar för att upptäcka mask i växtmaterialet.
–Vi började tidigt att träna hundar, och det fungerar rätt bra. Det är ett helt nytt arbetssätt för oss som vi är tacksamma för. I dagsläget har vi tre hundar i träning.
För att träna hundarna har Splendor Plant använt växtpartier som de fått från utländska leverantörer där lövplattmask har påträffats. Hundarna präglas sedan på den specifika doften av masken. Två av hundarna har tidigare tränats för spårning, och en tredje hund har en ägare med spårning som hobby.
– Det går relativt snabbt att få dem att arbeta med vårt specifika mål, och nästa steg är att få hundarna att arbeta mer systematiskt genom hela partier, säger Nils Andersen.
Därefter återstår att se hur stora partier hundarna mäktar med att söka igenom åt gången innan de behöver vila och återhämtning.
Utmaningar och tester
När eventuella maskar väl har identifierat uppstår nästa utmaning – hur ska de effektivast elimineras?
Nerkylning och varmvatten uppges vara tillräckligt för att döda masken och dess ägg – men vilka temperaturer är det som gäller och hur lång tid krävs? Nils berättar att de själva har satt igång flera olika försök för att bringa klarhet i frågorna.
– Vi har testat både att köld- och värmebehandla växter där vi hittat mask. Våra försök visar att 40 grader varmt vatten räcker för att döda masken. När det gäller äggen är vi dock osäkra – vi undersöker detta vidare. I kyla dör masken om med säkerhet om den utsätts för 3-4 grader minus, så kalla vintrar tror vi inte att den överlever. Men det beror också på hur långt den kan tränga ner i marken och hur djup tjälen är.
Flera parallella försök
Nils konstaterar att Splendor Plant är i stort sett ensamma om att genomföra egna försök. Tack vare välutbildad personal och tillgång till växtmaterial är deras förutsättningar goda och ställtiderna korta. De lär sig mycket genom försöken, även om många frågor återstår. Flera försök med temperaturmätning i krukor och frysar pågår för närvarande.
– Vi vet fortfarande inte exakt hur djupt masken kan tränga ner i marken. Det är en av de stora frågorna. Det som vi gör nu är att vi installerar temperaturloggar för att mäta exakt hur kallt det blir i våra krukor. Vi vet att det kan vara en hjälp i kampen mot masken, men det är en process. Det är fortfarande oklart om varmvatten och kylning är rationella långsiktiga lösningar eller om vi måste hitta andra metoder.
En annan utmaning är att säkerställa att de metoder som används för att eliminera maskar inte skadar växterna. Det finns nästan 2000 olika växter i odling i svenska plantskolor och hur de alla svarar på värme- och kylbehandling är det ingen som vet i dagsläget.
– Det finns många kunskapsluckor. Vi gör vårt bästa för att hålla masken borta från Sverige, men det krävs att alla inom branschen gör sin del. Vi måste vara proaktiva och investera i både forskning och nya metoder för att säkerställa att vi håller den under kontroll.
Konkurrensfördel för svenska plantskolor
Övriga EU har ingen strategi eller kunskap i plantskolorna för att hantera problemet. På EU nivå har man gjort en riskanalys om masken kan bli invasiv och under första kvartalet 2025 förväntas man ta beslut om den ska föras upp på EUs lista över invasiva arter. Om så sker skulle det kunna innebära en gemensam strategi för att bekämpa masken på hela kontinenten, men tills dess är det upp till varje land att hantera situationen. Splendor Plant ser samtidigt en konkurrensfördel då de har ett utvecklat kontrollsystem som utländska aktörer saknar.
–I dagsläget ser vi det som en konkurrensfördel att vi har utvecklat ett kontrollprogram och att vi arbetar aktivt med att testa och utveckla nya metoder för att stoppa masken. Det är något vi kan garantera våra kunder. Initialt är övriga Europa långt efter.
Nils poängterar att det är en enormt stor utmaning för hela branschen att anpassa sig till de nya reglerna. Det är inte bara de svenska plantskolorna som är ställda inför strikta krav på kontroll och hantering av växtmaterial. Det gäller även för alla importörer och grossister att följa samma standarder.
Troliga konsekvenser
De nya kontrollsystemen kommer med största sannolikhet innebära längre ledtider, svårigheter att leverera kompletta leveranser och i slutänden högre kostnader för alla aktörer i växtkedjan.
2025 kommer vi att få veta mycket mer om lövplattmasken, men just nu handlar det om att agera snabbt och effektivt för att minimera risken för spridning. Nils har respekt för Naturvårdsverkets och Länsstyrelsens ambition att undvika spridning även om det onekligen gör plantskolisternas liv besvärligare.
– För att förhindra spridning av lövplattmasken krävs samarbete på alla nivåer – från växtimportörer och plantskolor till myndigheter och forskare. Med rätt insatser och metoder kan vi förhoppningsvis skydda vårt ekosystem och samtidigt säkerställa att växtbranschen fortsätter att blomstra, avslutar han.
Praktiska åtgärder för växtbeställare – checklista
Innan du beställer växter från en plantskola bör du ta reda på vilket kontrollsystem som plantskolan tillämpar. Beställ inte växter från oseriösa aktörer.
Titta efter masken vid plantering. Generellt är spridningsrisken låg med barrotat material. Det är främst material från Europa som är drabbat.
Masken söker gärna skydd på mörka, fuktiga platser, vilket gör det särskilt viktigt att inspektera områden under mattor, plast eller krukor.
Beställer du hem växter direkt från en utländsk aktör rekommenderar Länsstyrelsen följande:
- När du tagit emot materialet, ställ det för sig på hårdgjord yta eller markduk.
- Kontrollera partiet/batchen du fått in.
- Kolla marken under krukan
- Kolla under själva krukan
- Lyft ur plantan och kolla i krukan och på rotklumpen
- Kolla under tråg/backar
- Kolla gärna efter ägg, men dessa är svåra att upptäcka
- Du bör använda handskar vid hantering av lövplattmask då arten har ett slem som kan vara irriterande på huden.
- Använd gärna ficklampa, även dagtid, plattmaskarna blänker ofta till när de får en ljuskälla på sig.
Vid fynd av mask:
Ta bort den främmande organismen. Lövplattmask dödas genom att man häller kokande vatten på dem eller lägger dem i frysen i 1 dygn. Det går inte att klippa ihjäl dem!
Isolera plantorna och kontrollera dem igen nästa dag.
Om ytterligare fynd görs bör du fortsätta kontrollera partiet och hålla det isolerat. När du inte gjort nya fynd på 2 dagar har du minskat risken för vidare spridning.
Rapportera omedelbart ditt fynd till din växtleverantör samt till invasiva arter.
Fakta Obama nungara
Kommer från Argentina och saknar naturliga fiender i Sverige.
Är ett rovdjur som äter stora mängder smådjur, vilket kan leda till en obalans i ekosystemet. Inhemska djur, som fåglar och igelkottar, undviker masken på grund av dess bittra smak, vilket innebär att den kan föröka sig fritt utan kontroll av naturliga predatorer.
Mellan 5-8 cm lång och ca 0,5 cm bred. Färgen på ovansidan skiftar mellan beige och mörkt brun med svarta längsgående linjer. Undersidan är beige. Äggen är 0,5 cm stora och från en början klarröda men mörknar och övergår till mörkbruna efter några dagar.
Lever på jorden och finns ofta under träbitar, stenar och löv. Arten är mest aktiv efter skymningen.
Är en hermafrodit art, vilket innebär att en enskild mask kan föröka sig utan en partner, vilket accelererar artens spridning.
Spridningen tros påverkas av klimatet, och det finns en oro för att den kan etablera sig i stora delar av Europa, inklusive södra Sverige. Arten kan ha en negativ inverkan på jordkvaliteten, särskilt genom att minska antalet daggmaskar, vilket i sin tur kan påverka växtkraften och jordens bördighet.