Wändels visar guldkorn och pollinerarnas favoriter

– Kom förbi och prata perenner med oss, se en del av våra växter och delta i tävlingen där två biljetter till Hampton Court Flower Show i juli 2019 står på spel, hälsar Marie Wändel inför årets upplaga av Elmia Garden.

Så här såg det ut hos Wändels Trädgård på Elmia Garden 2017.

Förutom tävlingsmomentet kan du vara säker på att hitta både Årets Perenn 2019 och andra intressanta perenner i Wändels Trädgårds monter D05:28. Företaget har ett nära samarbete med internationella förädlare. Bland deras nyheter väljer Wändels ut godbitarna som de sedan provodlar i egen regi.

– Vi är ute efter sorter som har något speciellt utseendemässigt förutom att de är utmärkta när det gäller tillväxt och blomvillighet. Vi är också intresserade av växter som kan förse våra flygande insekter med pollen och nektar vid olika årstider. I provodlingen följer vi sorterna väl och skaffar oss på så sätt kunskap om deras egenskaper och vilka sorter som presterar bäst under svenska förhållanden. De allra bästa nyheterna tar vi sedan in i produktion, säger Magnus Wändel.

Förfarandet med egen provodling ger Wändels detaljerad information om varje ny sort som de i sin tur kan dela med sig av till sina kunder. Växter som är särskilt intressanta för humlor och bin kommer inför nästa säsong att presenteras under en särskild rubrik, Perenner för pollinerare, på företagets hemsida.

– Genom att vi rekommenderar bra perenner för pollinerare kan fler trädgårdar bli värdefulla matplatser för insekter. Tillsammans kan vi göra en insats och öka chanserna för våra 300 olika arter av vilda bin och andra flygande vänner att överleva, säger Marie Wändel.

Text: Berit Haggren