Vit skogsaster är Årets perenn 2015

En unik skönhet. Så beskriver Perennagruppen skogsaster, Aster divaricatus, som de nu utnämnt till Årets perenn 2015. Som ingen annan perenn med höjd blommar den rikligt under sensommar och höst även där det är skuggigt och torrt – den tuffaste av växtplatser.

Vit skogsaster har små, stjärnformade, vita blommor med gul mitt. Foto: Marie Andersson

Vit skogsaster, Årets Perenn 2015. Foto: Anna NilssonVit skogsaster fyller ut den plats den får i rabatt, kruka eller woodland med moln av vita blommor mot svarta, sicksackformade stjälkar och mörkgröna blad. Den är en utmärkt kompanjon till många tidigblommande trädgårdsväxter. När deras fägring falnat börjar skogsastern att blomma – vilket den gör tidigast av de senblommande astrarna. Fjärilarna älskar blommorna, och när de övergått i fröställningar är det småfåglarnas tur att komma på besök. De hämtar näring i fröna, så klipp inte ner plantorna förrän sen höst eller kommande vår. Det här är däremot inte någon växt som harar, kaniner eller rådjur uppskattar!

Skogsastern är fin bland annat som underplantering i woodland, mellan buskar och i framkanten av rabatten. Den kan odlas i hela landet i allt från sol till skugga, men trivs allra bäst i halvskugga. Arten växer bra i de flesta trädgårdsjordar och klarar torka bättre än andra astrar. Till och med där den får konkurrera med rötter från andra perenner, buskar och träd frodas den. Längst norrut i landet är det bra att plantera skogsastern i skyddat läge, så den hinner blomma innan frosten kommer.

Aster divaricatus blommar i augusti/september-oktober och blir cirka 50 cm hög. Läs mer på Perennagruppens hemsida.

Källa: Perennagruppen
Text: Berit Haggren