Plantskolisternas favoriter på Elmia Garden

Förra veckan gick mässan Elmia Garden av stapeln. Flera svenska plantskolor och branschorganisationer ställde ut i en gemensam samlingsmonter. Den var förstås fylld av växter, och Växtforum bad några utställare välja varsin favorit.

Plantskolornas monter var välbesökt och bjöd på mycket information. Här är det Linnea Oskarsson från POM som berättar om nya Grönt kulturarv-perenner. Foto: Erika Wallin

Karin Svenstrup, Granquists Plantskola, valde Hippophae rhamnoides ’Hikul’, havtorn:

– Det här är en låg hanklon av havtorn, så den får inga bär. Men den är så vacker med sitt silvergråa bladverk och bulliga växtsätt, inte minst i kombination med sten. Plantan bildar en cirka meterhög och lika bred, halvklotformig buske, utan klippning. En mycket bra och fin växt för soliga lägen och lättare jordar.

Jan-Peter Johansson, Plantskolan i Ängelholm, lyfte fram fyra nya svenska äppelsorter från Balsgård: AGNES E, FOLKE E, LOVISA E och TRULSA E. De är alla väl värda att uppmärksamma menar Jan-Peter, som på bilden håller i ett FOLKE-äpple:

– Det är ett väldigt gott och aromrikt äpple sedan det lagrats någon månad. Perfekt till äppelkaka men också jättegott att äta färskt. Frukterna blir stora och kan lagras länge. FOLKE är skorvresistent och härdig i zon 1–4.

Monica Börjesson, Värö Trädgård, valde Echinacea purpurea ’Little Magnus’, röd rudbeckia:

– Det här är en låg och kompakt variant av sorten ’Magnus’. Den är mycket blomvillig och tillhör de mest härdiga sorterna av Echinacea. Att den bara blir 50-60 cm hög ger sorten ett annat användningsområde än andra Echinacea-sorter. Den är jättefin i kruka på altanen till exempel. Blommorna är mörkare än hos den vanliga ’Magnus’ och blomningstiden juli-september.

Sven Andersen, Splendor Plant, valde Thuja occidentalis First Editions-serien TECHNITO, tuja:

– En tuja med en ny form! Den växer tätt, kompakt och konformat med bred bas, utan klippning. En annan poäng är att den behåller sin fina mörkgröna färg över vintern, den blir inte brun. Det är också en mycket härdig sort, till och med zon 5 räknar vi med. Den blir 2,5-3 meter hög.

Mats Holgersson, Lackalänga Trädgård, ville slå ett slag för Heuchera ’Melting Fire’, alunrot:

– Det är en väldigt fin Heuchera som ser exklusiv ut med sitt röda, krusiga bladverk. Men det här är en fröförökad sort, därför ligger den lägre i pris än de mikroförökade. Den växer bra och håller sig ganska kompakt. Bladverket stannar på 20-30 cm höjd, sedan sticker de vita blommorna upp i juni-juli. Sorten är tålig och vinterhärdig.

Henrik Andersson, Hallbergs Plantskola, valde Sorbus commixta ’Carmencita’ E, japansk rönn:

– ’Carmencita’ är en jättebra och frisk liten eller medelhög rönn som tål torka bättre och håller löven längre på hösten än vanlig rönn. Först blir bladen rostbruna, sedan orange och därefter knallröda. ’Carmencita’ får också massor av små, runda, röda frukter. På vintern ser man det vackra grenverket och de jättefina, stora, vinröda vinterknopparna.

– Det finns både botten- och toppympade träd av ’Carmencita’. Toppympade exemplar blir bredare och inte så höga – bara den färdiga stamhöjden plus kronhöjden, som är ungefär två meter. De bottenympade är mer upprättväxande och blir 7–9 meter höga.

Elisabet Nilsson, Elitplantstationen, valde Cynara cardunculus Scolymus-Gruppen ’Herrgårds’, kronärtskocka:

– Det är en väldigt vacker växt med fantastiska lila blommor. ’Herrgårds’ passar jättebra i perennrabatten där den ger en exotisk känsla. Plantan blir 120–150 cm hög och breder ut sig över en kvadratmeter. Och så blir det ju goda skockor – en huvudskocka och flera sidoskockor. Kronärtskocka behöver stå väldränerat för att övervintra, och den behöver värme under sommaren för att det ska bli skockor.

Mia Apelqvist Alm, Ombergs Plantskola, pekade ut Heucherella ’Solar Eclipse’, klockvippa, i monterns växtvägg:

– Den har ett trevligt, mjukt överhängande växtsätt. Därför blir den så fin när den lyfts upp lite. Sorten passar utmärkt, som här, i en växtvägg eller i kanten av en urna, tillsammans med växter med andra växtsätt. Det blir också väldigt fint att låta den välla ut över kanten på en plattyta.

– ’Solar Eclipse’ behöver skugga och trivs bäst med lätt, jämn fuktighet i jorden. Men den klarar även mer växlande fuktighetsförhållanden. Plantorna blommar med vita blommor över de rödbruna bladen, som har limegrön kant.

Rickard Nordström, Säve Plantskola, valde Thymus longicaulis ’Odoratus’, kaskadtimjan:

– Den revar ut sig och är en bra och vacker marktäckare i torr och solig miljö. Blomningen är jättefin med rosa blommor som drar till sig bin och humlor. Hela plantan doftar gott och är grön och fräsch.


Gunnel Holm, E-planta Ekonomisk förening, valde Aristolochia manshuriensis E, koreansk pipranka:

– Det här är en riktigt gammal nyhet! Den har varit med ända sedan E-plantsystemet startade år 1990. Men det har länge rått en enorm brist på plantor på grund av förökningsproblem. Nu har koden för lyckad mikroförökning knäckts och det finns massor av plantor. Det är väldigt roligt eftersom det är en sådan bra och frodig växt.

– Den slingrar sig upp till ungefär fem meters höjd där den har något att hålla sig i, vajrar till exempel. På så sätt är den alltså perfekt för gröna väggar, även i offentliga miljöer.

Text och bilder på plantskolister: Berit Haggren