Mästarrabatten 2015: Norrsken och Midnattssol

Efter tio år är det nu dags för final för konceptet Mästarrabatten, och den äger rum i Lappland, odlingszon 7. Där har Mariana Mattsson skapat Mästarrabatten 2015, ett harmoniskt möte mellan det svala nordiska och det samiskt estetiska, kryddat med exklusiva purpurtoner.

Ullvide och vitblommande mjölke är karaktärsväxter i rabatten. Foto: Reginald Scholz
Mariana Mattsson
Mariana Mattsson

Rabatten, som heter Norrsken & Midnattssol, är tänkt som ett vackert högsäte i trädgården – som en mötesplats och ett sällskapsrum. Färgskalan i vitt, purpur, blått, lila, rosa, silver och månskensgult kan upplevas som både svalt elegant och som dunkelt mystisk, beroende på sinnesstämning och tidpunkt.

Välbekanta växter uppträder här i annorlunda skepnader. Rallarrosorna är till exempel kritvita, och även bergenia dyker upp i en vitblommande version. Rabattens kvanne är en purpurfärgad skönhet, ängsnävan har rabatten till ära draperat sig i ett matchande purpurfärgat bladverk.

Inspirerad av det samiska

Norrsken & Midnattssol är en fri tolkning av utsökt samisk hantverksdesign, en översättning av renhornsslöjd till blomsterspråk. Växterna är arrangerade i ett traditionellt samiskt trekantsmönster. Det skapar ordning i blomstervillervallan och en kontrast till det vilda och otämjda. En upphöjd ram av timmerstockar ger rabatten en distinkt form.

Rödkvanne och amerikanskt älggräs 'Venusta'
Rödkvanne och amerikanskt älggräs ’Venusta’
Gräslök och ullvide
Gräslök och ullvide
Daggros 'Nova' E och mjölke 'Album'
Daggros ’Nova’ E och mjölke ’Album’

Om mästaren

Mariana Mattsson har fått trädgårdsentusiaster i både norr och söder att lyfta blicken och se hela Trädgårdssverige. Hon har lyckats sprida och förankra budskapet om värdet av midnattssol och fjällutsikt i trädgårdssammanhang. I sitt trädgårdsskapande poängterar hon vikten av att välja växter både efter odlingsförhållanden och efter vad som utseendemässigt stämmer överens med det omgivande landskapet.

Med rabatten Norrsken & Midnattssol vänder Mariana på trädgårdskartan. Här är det odlingszon 7 som är normen. I lägre zoner kan man, efter tycke och smak, välja växtalternativ som ger rikare utdelning i den egna trädgården.

Läs mer på Mästarrabattens hemsida.

Text: Berit Haggren
Foto: Reginald Scholz