Vårälväxing är Årets perenn 2014

Vårälväxing, Sesleria heufleriana, är ett litet gräs med ett starkt uttryck. Det är dessutom skötselfritt och tål nästan allt. På Elmia Garden i veckan avslöjade Perennagruppen att de utsett denna tidigblommande tuva till Årets Perenn 2014.

Leonardo Seslero, vetenskapsman från Venedig och samtida med Linné, var den som gav namn åt släktet Sesleria. Foto: Poul Petersen

Redan i mars-april kommer vårälväxingens första små blomax. De är svartvioletta med vitgula inslag. På slanka stjälkar fortsätter sedan axen att växa medan fröna mognar. Den tidiga blomningen och de fina tuvorna gör vårälväxing till en lysande partner till vårblommor som snödroppar, krokus, narcisser, vivor, gulltörel, sippor, klotlök och andra Allium-bollar. Tillsammans med alunrot, nävor och koreansk plymspirea bildar vårälväxingen en komposition som håller stilen till långt fram på hösten.

Vårälväxing passar även i kruka! Foto: Poul Petersen
Vårälväxing passar även i kruka! Foto: Poul Petersen

Bladen är cirka 5 mm breda och har trubbiga spetsar, som om de vore avklippta. De har en grön och en dekorativt blådaggig sida och växer i spiral. Därför visar den täta tuvan upp ett elegant blågrönt färgspel. Bladfärgen består till långt in på vintern. Tuvan blir 30-40 cm hög, med blomax blir plantan 40-50 cm.

Ger naturlig touche

Vårälväxing är ett lyckat exempel på hur fint det kan bli när man lyfter in en växt från naturen i trädgården. Den trivs i sol eller vandrande skugga, i lä såväl som i blåsiga lägen, i kalkhaltig, neutral och till och med sur jord. Vårälväxing tål dessutom hetta och torka, men utvecklas bäst i mullrik jord och med vattning vid behov. Den är frisk, stark och härdig i hela landet. Den är dessutom skötselfri, om man inte väljer att klippa bort överblommade blomstänglar. De fräscha blommorna är även fina att torka.

Text: Perennagruppen/Berit Haggren
Läs mer om Årets Perenn 2014 på Perennagruppens hemsida.