LEGEND – ny, härlig, härdig, E-märkt ullungrönn

Det är den legendariske trädexperten Tor G. Nitzelius som inspirerat till namnet. Under Nordisk Arboretudvalgs expedition till Sydkorea och Japan 1976 gjorde han och andra deltagare flera fantastiska växtfynd. Moderplantan till LEGEND hittade Nitzelius på Ullungöarna vid Sydkoreas sydostkust.

Välbyggd krona, magnifik höstfärg och stora bärklasar hör till poängerna med LEGEND. Foto: Gunnel Holm

Fröna från Ullungöarnas intressanta rönnar togs om hand av P80-projektet vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp. Ett projekt som även det är smått legendariskt vid det här laget, eftersom så många värdefulla växter valdes ut där. Klonen ’Dodong’ uppmärksammades tidigt och har funnits länge på marknaden. LEGEND stammar ur samma fröparti och har visat sig vara ett mycket friskt träd med utmärkt växtkraft. Det är dessutom härdigare och bildar en stiligare och starkare krona än ’Dodong’.

Nyhet som studerats i 30 år

Sortens fullständiga namn är Sorbus LEGEND® (’Erik’) E. Det svenska namnet är ullungrönn eller prydnadsrönn. Sorten är härdig i zon 1-5(6). Landskapsarkitekt Tomas Lagerström vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Ultuna fick ursprungsplantan av Tor Nitzelius år 1979. Lagerström har haft trädet under observation i många år, så det finns en lång erfarenhet av sorten när den nu lanseras. Bland annat har Lagerström noterat att trädet i Ultuna klarat sig helt utan klimatskador de senaste 30 åren. Det slår dessutom ut 8–10 dagar senare på våren än ’Dodong’, vilket gör att bladverket undgår vårfroster.

Höstfärgen slår det mesta

Precis som ’Dodong’ har LEGEND ett fantastiskt frodigt, friskt och glänsande bladverk som ser närmast exotiskt ut. Försommarens stora klasar med gulvita blommor resulterar i praktfulla orangeröda bär. Höstfärgerna i gult, orange och rött är enastående även i södra Sverige. LEGEND klär sig i höstskrud något tidigare än ’Dodong’ och vintrar också in något tidigare.

LEGEND blir ett 8-10 meter högt träd med grov grenbyggnad. Sorten har ett tydligt dominant huvudskott som bildar en genomgående stam, och utåtriktade sidogrenar. Trädet är fint bland annat som solitär och som parkträd. Det är även värdefullt som flerstammigt träd. LEGEND utvecklas väl på de flesta jordar och platser, men bäst i ljusa lägen. Precis som när det gäller ’Dodong’ är unga exemplar av LEGEND aptitliga för gnagare. Gnagskydd rekommenderas alltså!

Bladverket har en mycket fin lyster. Foto: Gunnel Holm
Bladverket har en mycket fin lyster. Foto: Gunnel Holm

Text: Berit Haggren
Källa: E-planta ekonomisk förening. Läs mer här.