Det är nästan fem år sedan Rikard började på Tönnersjö Plantskola. Företagsledningen var inte svårövertalad när Rikard ringde och erbjöd sina tjänster. Det är inte varje dag en ung, entusiastisk person med rätt kompetens kan fångas in av ett plantskoleföretag, så det är bara att slå till när chansen dyker upp.
Rikard är utbildad trädgårdsingenjör med odlingsinriktning, en kandidatutbildning vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp. Han har dessutom stort intresse för både plantskola och träd, så det är klart att en trädplantskola som Tönnersjö var en intressant arbetsgivare. Och än har han inte ångrat sig.
Vad gör du på jobbet?
– Jag gör väldigt många olika saker. Jag beskär och gör leveranskontroller, det vill säga kontrollerar att det är rätt sort och kvalitet på det som går iväg. Jag ansvarar också för växtskyddet och för de försök som vår plantskolekonsulent lägger upp i plantskolan. I september varje år gör jag en stor inventering av alla fält. Då kartlägger jag sorter, storlekar, antal och kvaliteter. Och så guidar jag kunder och tar hand om studiebesök. Och en del annat…
Vad tycker du om det?
– Jag gillar variationen i arbetsuppgifterna och det är spännande med alla arter och sorter vi har här. Jag tycker det är intressant att följa trädens utveckling och se hur de reagerar beroende på olika faktorer. Sedan älskar jag att vara ute i friska luften och röra på mig. Naturupplevelser och motion är en positiv del av det här jobbet, och det är bra stämning i arbetslaget. Jag trivs.
Det Rikard skulle önska sig ytterligare är fler arbetskamrater i ungefär samma ålder som han själv, det vill säga lite yngre än snittet på plantskolan.
Gick trädgårdsvägen
Innan Rikard började på Lantbruksuniversitetet gick han Naturbruksgymnasium med trädgårdsinriktning på Munkagårdsskolan i Tvååker. Hans naturintresse flyttade in i trädgården redan i de tidiga tonåren, så trädgårdsgymnasium var ett självklart val. Sedan sökte han direkt till SLU.
– Jag ville lära mig mer, jag hade fullt med frågor på lager som jag inte fått svar på under gymnasietiden. Den var mer praktiskt inriktad, men gav mig en bra bild av hur det fungerar i branschen. Det innebar att jag visste vad jag skulle ha kunskapen till när jag sedan läste på SLU. Jag var väl förberedd och kombinationen av Munkagård och trädgårdsingenjörsutbildningen blev väldigt bra.
Vad är nästa steg i karriären?
– Jag har inte funderat så mycket på det, men kan tänka mig att jobba som driftschef eller starta egen plantskola i framtiden. Kanske fokusera på odling och vara underleverantör till andra, större plantskolor som säljer till slutkund.
Text och foto: Berit Haggren