Vem jobbar i plantskola?

Rikard är växtproffs och trädentusiast. Christin är inte ens intresserad av växter men fena på organisation och logistik. Anna tröttnade på ingenjörsjobbet och satsade på plantskola i vuxen ålder. Alla trivs med sitt plantskolejobb.

Anna Andersson vill gärna utbilda sig ytterligare inom plantskola.

Utan kvalificerade medarbetare skulle plantskoleföretagarna stå sig slätt. På plantskolor behövs olika kompetenser, och personer med ganska skilda intressen och inriktningar jobbar i plantskola. Det blev tydligt när Växtforum i augusti mötte tre personer på tre olika plantskolor – och fick tre helt olika berättelser. Här får du möta Anna. Rikard och Christin ska vi snart återkomma till.

Från elektronik till prydnadsbuskar

Trädgård, växter och växthusodling var Anna Anderssons stora intressen. Därför var det trädgårdsutbildningar hon började leta efter när hon insåg att hon inte ville fortsätta arbeta som elektronikingenjör. Efter en tvåårig trädgårdsmästarutbildning jobbade hon en säsong med skötsel, och nu arbetar hon sin första säsong på Eriksbo Plantskola. Där är produktionen främst inriktad på buskar i kruka.

Vad gör du på jobbet?

– Olika saker, men just nu plockar jag mest order och sköter växterna på lagret. Alltså sådant som kommit hem från andra plantskolor och som ska med i leveranser ut till kund.
– Och så försöker jag hålla ögon och öron öppna och lära mig så mycket jag kan om både växter, odling och allt runtomkring. Här finns personer med mycket kunskap.

Hur är det?

– Jo det känns bra. Det är kul att vara ute och att röra på sig i jobbet. Det är en stor grej för mig. Jag är ju ganska ny i branschen men har gjort ett aktivt val och det är det här jag vill satsa på.
– Under utbildningen kunde vi välja att inrikta oss mot skötsel, butik eller odling. Jag valde butik, mest för att det finns flera trädgårdsbutiker nära där jag bor. Men nu tycker jag det här är jätteintressant, och ska jag utbilda mig ytterligare så är det inom plantskola.

Anna talar om att det gäller att suga i sig all kunskap man kommer över, för det finns så mycket att lära. Hon är nöjd med sin trädgårdsmästarutbildning men vill egentligen läsa mer. Fast just nu fungerar det inte för henne att göra det på heltid.
– Distansutbildning mellan säsongerna vore perfekt!

Vad gör du om tio år?

– Jag kanske jobbar på Eriksbo eller någon annan plantskola på en lite mer ansvarsfull position… Jag har ju redan bytt yrke en gång och jag är nöjd med att vara anställd och villkoren här. Så jag tror inte att jag kommer att starta eget.

Text och foto: Berit Haggren

Eriksbo Plantskola ligger utanför Köping i Västmanland.
Eriksbo Plantskola ligger utanför Köping i Västmanland.