Svenska Allium-bollar för hela sommaren

Svenskodlade sommarblommande Allium har snabbt blivit en hit. Allium ’Millenium’ introducerades i Sverige 2016. Det är nu en av världens mest sålda prydnadslökar och Årets perenn här hos oss. Tillsammans med de nyare sorterna ’Medusa’s Hair’ och ’In Orbit’ bildar den en trio friska sorter med klassiska blombollar i violett och rosa.

Perenna prydnadslökar är strålande bra växter för krukplanteringar.

Många fina Allium är populära sedan länge, men då handlar det främst om vårblommande lökar som planteras på hösten. ’Millenium’, ’Medusa’s Hair’ och ’In Orbit’, är perenna prydnadslökar som förökas genom delning, precis som andra perenner. De säljs krukodlade och kan planteras när som helst på säsongen.

De perenna prydnadslökarna startar tidigt på våren med snygga bladverk som håller sig fräscha hela säsongen. ’Millenium’, ’Medusa’s Hair’ och ’In Orbit’ blommar från juli till september, de bjuder alltså på blomning hela sommaren. Något som även uppskattas av humlor, bin och fjärilar som älskar blombollarna.

Alla tre sorterna blommar rikligt och är fina i rabatt tillsammans med andra perenner. Plocka också gärna av blommorna till buketter, de är utmärkta till snitt. Med sina friska bladverk och långa blomningstid passar de perenna prydnadslökarna perfekt även i kruka vid entrén eller på uteplatsen. Dessutom övervintrar plantorna ofta bra även i kruka.

Perenna sorter av Allium är tacksamma och kräver ingen större omsorg för att trivas och bli vackra. De önskar sol till halvskugga, vanlig trädgårdsjord och måttligt med näring. Etablerade plantor klarar torra perioder utan problem. Lagom planteringsavstånd är 30 cm.

Kombinera med andra perenner

Såväl ’Millenium’ som ’Medusa’s Hair’ och ’In Orbit’ är fina kantväxter. De passar dock lika bra längre in i rabatten i kombination med andra perenner. Grupper av flera plantor blir otroligt effektfulla och iögonfallande när de blommar. Sätter du enskilda plantor oregelbundet tillsammans med andra växter får du ett vildare och mer naturligt uttryck.

Lammöron och nävor som trivs i sol, till exempel ljusrosa jungfrunäva, blodnäva och liten flocknäva ’Biokovo’, är fina sällskap till prydnadslökarna. Liksom solhatt i rosa eller vitt, stäppsalvia och anisisop, vilka bryter av mot Allium-bollens tydligt runda form. Stenkyndel, purpurmejram ’Herrenhausen’ och medelhöga gräs som blåtåtel eller höstälväxing mjukar upp och väver samman. För häftig kontrast i färg är trädgårdsnejlikrot ’Totally Tangerine’, med aprikosorange blommor, snygg att plantera bredvid.

’Millenium’ – Årets perenn 2021

Allium ’Millenium’ är aktuell som årets perenn 2021. Sorten kommer från den amerikanske Allium-förädlaren Mark McDonough. Den lanserades i USA år 2000 och introducerades i Sverige 2016 av Wändels Trädgård. Idag är den en av världens mest sålda prydnadslökar.

’Millenium’ blommar med klassiska, ca 5 cm stora, Allium-bollar i violett. Blomstjälkarna blir omkring 30 cm höga, bladverket är friskt grönt och doftar svagt av lök om man gnuggar det i handen. ’Millenium’ blommar otroligt rikligt under sommaren, från juli till september.

Allium ’Medusa’s Hair’

Allium ’Medusa’s Hair’ är speciell med sina vridna blad och nickande knoppar som minner om kobraormens huvud. Sorten har fått sitt namn efter den grekiska legenden om Medusa. Blommorna når cirka 50 cm i höjd och bladverket är grågrönt. ’Medusa’s Hair’ blommar lite senare än ’Millenium’ och blommorna har en något mörkare violett ton.

 

Allium ’In Orbit’

Allium ’In Orbit’ är en nyhet 2021. Även den har visat sig vara en fantastisk prydnadslök med klotrunda Allium-bollar och lång och riklig blomning. ’In Orbit’ har grönt bladverk och kompletterar de övriga sorterna med ljust lilarosa blommor, omkring 40 cm höga.

 

Källa, text och bild: perenner.se