Stjärnor bland barr och bär hos E-planta

Letar du efter en effektiv vintergrön marktäckare eller marknadens bästa bärväxter? Styr då stegen mot E-plantas monter på Elmia Garden.

NONA®HUSTAD blir 30-50 cm hög. Vid tät plantering blir sorten högre.
Gunnel Holm

Där kan du bekanta dig med E-plantas senaste fynd, Juniperus communis NONA®HUSTAD (’Hustad’). Denna en av norskt ursprung har nyligen nominerats för E-märkning och Gunnel Holm, verksamhetsledare på E-planta, räknar med att processen med märkningen ska vara klar inom kort. Helt klart är NONA®HUSTAD intressant för dig som söker en fräsch, frisk, tålig och snabbväxande marktäckare för torrt och soligt läge i zon 1-5. Med planteringsavstånd 80 cm kan du räkna med att ytan är helt täckt efter tre år.

Kompisen Juniperus communis FARVILL® E kan du också se på plats på Elmia Garden. Sorten växer vasformat, blir 1-1,5 meter hög och är härdig i zon 1-6.

Bästa bären

Björnbär ’Loch Tay’ E

Bär är något av det godaste och mest tacksamma man kan odla i egen trädgård. Att bär i kosten dessutom främjar hälsan på en rad sätt har säkert inte undgått någon. En grundförutsättning för att det ska vara roligt och gå bra med bärodlingen är dock att man väljer rätt sorter. Det kan skilja mycket i sundhet, härdighet, skördenivå och smak mellan olika sorter av samma art.

Tack vare ett gediget arbete som inkluderat tester på tre ställen i landet vet vi nu vilka sorter som framför allt är värda att satsa på. Läs mer här. De allra bästa är E-märkta och på Elmia har du chansen att få all information du önskar om de olika sorternas egenskaper.

Du hittar E-planta i monter D07:36, en del av samlingsmontern för Svenska Plantskolor & Prydnadsväxtodlare.

Text: Berit Haggren
Foto: Renate Nyrud/E-plante, E-planta, Lars Torstensson/EPS