Snyggt, silvergrått par hos Eriksbo på Elmia Garden

’Hikul’ är en välkänd, lågväxande, kompakt och vacker hanklon av havtorn. Nu har ’Hikul’ fått en partner. Hon heter HILLEVI och kommer att finnas hos Eriksbo Plantskola på Elmia Garden.

HILLEVI är en honklon med fin fruktsättning.
Miriam Dovrén

Hippophae rhamnoides HILLEVI (’SLUBGD2015’) är vacker och lågväxande, precis som ’Hikul’. I sällskap med sin manlige vän sätter HILLEVI dessutom rikligt med frukt.

– Det är första året vi har HILLEVI i produktion, så vi känner henne inte så väl än. Men hon är fräsch och fin i bladverket, säger Miriam Dovrén, ägare och vd på Eriksbo.

Eriksbo flyttade hela plantskolan från Västerås till Kungs Barkarö mellan Köping och Kungsör år 2014. På den nya platsen har de i raketfart byggt upp en helt ny produktionsanläggning. Den sträcker sig i nuläget över cirka fem hektar. Där odlas 400 sorter av buskar, träd, frukt- och bärväxter, klätterväxter och barrväxter, allt i container. Bara i år har företaget ökat produktionen med 25 procent. Så du kan vara helt säker på att hitta mer än havtorn i Eriksbos monter, nr D07:32, på mässan!

– Vi fortsätter att öka och bygger nu ytterligare odlingsbäddar. Vi har också, som enda plantskola så här långt, rätt att använda Från Sverige-märkningen. Det är en intressant märkning för detaljhandeln, säger Miriam.

Text och foto: Berit Haggren