’Stenström’ och ’Alaska’ uppgraderade till E-plantor!

Såväl Malus (’Pupurapel-Gruppen) ’Stenström’ E som Ribes glandulosum ’Alaska’ E finns på marknaden sedan tidigare, men säljs nu som E-plantor. Sorterna har visat sig vara så värdefulla att de fått E-status.

'Stenström' E är en frisk och lättodlad purpurapel med mycket fin blomning.

Malus (Purpurapel-Gruppen) ’Stenström’ E, purpurapel

Purpurapel ’Stenström’ E är ett friskt och vackert prydnadsträd med dekorativt bladverk, mörkrosa blommor och fina röda frukter. Sitt namn har sorten fått efter Sven Stenström som på 1950-talet hittade den i en frösådd av Malus toringo var sargentii. Sven drev då Ölands Plantskola i Färjestaden och noterade det röda bladverket och att en del av bladen var vackert flikiga.

Trädet är lämpligt till exempel vid entrén, uteplatsen eller som solitär i stenyta eller rabatt. Det blir 4-5 m högt och 5-6 m brett. Efter blomningen på försommaren utvecklas de centimeterstora frukterna. Bladen är först röda men övergår sedan i rödgrönt. ’Stenström’ trivs bäst i soligt läge och väldränerad jord. Zon 1-4.

Purpurapel 'Stenström' E
Purpurapel ’Stenström’ E
Dvärgrips 'Alaska' E
Dvärgrips ’Alaska’ E

Ribes glandulosum ’Alaska E, dvärgrips

Det här är en strålande bra marktäckare för Mellansverige och norröver, den utvecklas nämligen bäst där växtsäsongen är kort. Härdigheten anges därför som zon 3-7. Planteras den för långt söderut avslutas tillväxten för tidigt.

Dvärgrips ’Alaska’ E är en bredväxande och tät buske som blir 20-40 cm hög. Det är en honklon som blommar i maj-juni med små vita blommor i klasar. I slutet av juli utvecklas de röda, 6-8 mm breda, skimrande bären. De har fadd smak men är ofarliga att äta. Bladen är tunna, släta på ovansidan och håriga på undersidan. Bladverket får tidigt fina höstfärger i skarpt rött till brons.

Busken trivs bäst på solig plats i fuktighetshållande jord. Den är mycket vindtålig. Använd den som marktäckare, i slänter och på murkrön. Lämpligt planteringsavstånd är 70 cm. Klonen ’Alaska’ har sitt ursprung på Island. Den är E-planta i Norge och det är därifrån de svenska plantskolisterna hämtat den.

Text: Berit Haggren
Källa: E-planta

Foto: Bo Andersen, Micke Persson, Eriksbo Plantskola