Klematisodlarens favoriter

Det finns massor av härliga, frodiga klematis. Här tipsar Ann-Katrin Jönsson på klematisplantskolan Högaböke Trädgård om nio favoriter.

Tre viticella-klematis i kombination: 'Madame Julia Correvon', 'Emilia Plater' och 'Étoile Violette'.

1. Clematis (Heracleifolia-Gruppen) ’Praecox’, heracleifolia-klematis

'Praecox' på Löddeköpinge Plantskola
’Praecox’ på Löddeköpinge Plantskola

– Det här är den klematis som täcker marken allra bäst. Den klättrar inte utan uppför sig som en perenn. Förutom som marktäckare är den toppen där den får breda ut sig över murar och stenar, säger Ann-Katrin.
– Plantan växer uppåt till ungefär 80 cm höjd, sedan lägger den sig om man inte ger den stöd. ’Praecox’ blommar länge, från juli till oktober. Det är en kraftigväxande sort med rankor som kan bli upp till 2 meter långa. Trivs i allt från full sol till skugga. Zon 1-4.

2. Clematis (Viticella-Gruppen) ’Madame Julia Correvon’, viticella-klematis

Ann-Katrin Jönsson driver Högaböke Trädgård tillsammans med sin man Tord.
Ann-Katrin Jönsson driver Högaböke Trädgård tillsammans med sin man Tord.

– ’Madame Julia Correvon’ har den rödaste blomfärgen av alla klematis-sorter jag känner till. Den får massor av blommor i juli-september och blommorna är lite större än hos de flesta andra viticella-klematis. En sort som är lämplig i större buskar, pergolor och spaljéer i både sol och skugga. Höjd 3-3,5 meter, zon 1-5.

3. Clematis (Sena Storblommiga Gruppen) ’Huldine’, storblommig klematis

– Detta är en riktig favorit, den lyser jättefint på kvällen. Blommorna är vita, pärlemorskiftande med fina schatteringar i blått på undersidan av blombladen. Sorten räknas till de storblommiga, men är lite mindre i blomman än de brukar vara och mer som en viticella-klematis kravmässigt – alltså mindre krävande på vatten och näring än storblommiga i allmänhet. Den beskärs också som en viticella. Sorten är mycket fin i träd och större buskar, den blir 3-6 meter hög. Blomningstiden är augusti-oktober. Utvecklingen blir bäst i sol-halvskugga och härdigheten räcker för zon 1-4.

4. Clematis (Flammula-Gruppen) ’Rubromarginata’, flammula-klematis

– Det här är en doftande klematis, blommorna har en fin mandeldoft som sprider sig i trädgården, framför allt framåt kvällen. Den blommar mycket rikt i juli-september, blommorna är cirka 2 cm stora. Om man tycker blommorna är lite oansenliga kan man kombinera sorten med till exempel den mörkt rödvioletta ’Royal Velour’ – de är fina ihop – så får man både blommor, färg och doft. ’Rubromarginata’ blir 2,5-4 meter hög och växer bra i allt från sol till skugga. Zon 1-3.

5. Clematis (Viticella-Gruppen) ’Södertälje’ E, viticella-klematis

– En starkväxande viticella-klematis som kan vara ett färgstarkt alternativ till populära Summer Snow. ’Södertälje’ är rikblommande och lättskött. Den växer bra i både sol och skugga, men blomfärgen blir bäst där det inte är alltför skuggigt. Blir 3-4 meter hög och är fin att plantera vid träd, buskar och spaljéer. Zon 1-5(6).

6. Clematis (Atragene-Gruppen) BALSGARD LINNEA (’BCL 1604’), atragene-klematis

– En sort med fyllda blommor i den vackra, ljusrosa linnéafärgen. Det här är en kraftigväxande klematis som blir 2,5-3 meter hög. Utmärkt vid pergolor, spaljéer, i stora krukor eller som marktäckare. Den blommar mycket generöst i maj och får sedan fina fröställningar. Trivs i både sol och skugga. Zon 1-4.

7. Clematis (Viticella-Gruppen) ’M. Koster’, viticella- klematis

– En viticella som börjar blomma redan i början av juli. ’M. Koster’ är rikblommande och har relativt stora blommor. Den blir ungefär 2,5 meter hög och klättrar fint i träd, klätterrosor, spaljéer och pergolor. Trivs i både sol och skugga. Zon 1-5.

8. Clematis (Viticella-Gruppen) ’Étoile Violette’, viticella-klematis

– ’Étoile Violette’ är ett utmärkt alternativ till den populära ’Jackmanii’. Den är lik i blomfärg men har fler kronblad i blomman och är tåligare. Sorten blommar mycket rikt i juli-september och blir 3-4 meter hög. Är väldigt fin i medelstora träd och buskar eller som vävare bland stora perenner. Både för soliga och skuggiga lägen. Zon 1-5.

9. Clematis (Atragene-Gruppen) FLORALIA (’Floral Feast’), atragene-klematis

– Vacker sort med mörkare blå knoppar och fina schatteringar i blommans ljusblåa färg. Blommorna blir allt ljusare efterhand. Sorten blommar rikt i maj och får sedan vackra fröställningar. Fin både som klättrare och marktäckare. Den växer kraftigt och rankorna blir 3-4 meter. För sol och skugga i zon 1-4.

Plantering och beskärning

– Du kan förstås plantera klematis när som helst på året, bara det går att gräva i jorden. Inte minst är hösten en utmärkt planteringstid, åtminstone i södra Sverige. Klematisrötter växer nämligen kraftigast på hösten, säger Ann-Katrin.

Atragene-klematis bör planteras med rothalsen i markytan. För övriga sorter gäller plantering på 8-10 cm djup. Beskär till cirka 20 cm höjd över marken efter plantering. Vänta dock med denna beskärning till kommande vår vid höstplantering. Beskärningen gör att plantorna förgrenar sig bättre och rotsystemet blir större.

För Atragene-sorterna ovan gäller att, vid behov, klippa bort intorkade växtdelar tidigt på våren. Om en kraftigare beskärning behövs görs denna efter blomningen på försommaren. Övriga sorter som tas upp i den här artikeln skärs alla ner till 20 cm över marken sent på hösten eller tidigt på våren. De startar alltså om på ny kula ända från basen varje vår.

Text: Berit Haggren
Foto: Högaböke Trädgård och Berit Haggren