Final: Årets perenn 20 år!

Ett jubileumsår är snart till ända. Årets perenn firar 20 år 2016, och under året har vi snabbrepeterat här på Växtforum. Nu är det finaldags: Årets perenn 2013-2016 – förstås lika bra 2017!

Daglilja 'Mauna Loa'. En av sju utvalda sorter som var Årets perenn 2013.

2013: Mångfasetterad, lättodlad skönhet som väcker och stimulerar odlarglädjen

Daglilja, Hemerocallis

'Summer Wine'
’Summer Wine’
'Pandoras Box'
’Pandoras Box’
'Pardon Me'
’Pardon Me’
'Happy Returns'
’Happy Returns’
'Arctic Snow'
’Arctic Snow’
'Strawberry Candy'
’Strawberry Candy’

Som limefärgade tungor sticker dagliljans första blad upp ur den kalla marken på våren. Hela sommaren bildar de täta dekorativa bladruggarna en fin formkontrast i rabatten. Och ovanpå detta kommer blommorna! Det finns sorter som blommar i allt från vitt och milda pastellfärger till svartskimrande vinrött. Blommorna kan vara enfärgade eller flerfärgade, från miniatyrer till riktigt stora. Den enskilda blomman är öppen ett dygn, men plantorna sätter mängder av knoppar och blommar i flera veckor, ibland månader. Med olika sorters dagliljor får du blomning från maj till september.

Dagliljan är mycket anpassningsbar och trivs i nästan alla jordar, i sol till halvskugga. Den passar även utmärkt att odla i stora krukor. Daglilja tål stadsmiljö och sprider sig varken med rötter eller med frö. Den tillhör inte liljeväxterna och får därför vara ifred för både liljebaggar och kaniner.

2014: Skir tuffing som är både elegant och naturlig

Vårälväxing, Sesleria heufleriana

Vårälväxing
Vårälväxing

Vårälväxing blommar rekordtidigt. Redan i mars-april börjar den visa upp sina distinkta små, först vita, sen svartvioletta blomhuvuden. Låt vårälväxing öppna säsongen i trädgården tillsammans med snödroppar, krokus och narcisser, med vivor, gulltörel och sippor, klotlök och andra Allium-bollar. Omge den med alunrot, nävor och koreansk plymspirea för en effekt som sträcker sig långt fram på hösten. Vårälväxing håller sin bladfärg långt in på vintern.

Bladen är gröna på ena sidan och blådaggiga på andra. Eftersom de växer som en spiral, visar den täta tuvan upp ett elegant blågrönt färgspel. Bladverket blir 30-40 cm högt, blomaxen 40-50 cm.

Vårälväxing tål nästan allt, är härdig i hela landet och skötselfri, om man inte väljer att klippa bort överblommade blomstänglar. Sol eller vandrande skugga, planterad i mullrik jord med vattning vid behov är bäst.

2015: Unik skönhet som blommar till och med i det svåraste läget

Vit skogsaster, Aster divaricatus

Vit skogsaster
Vit skogsaster

Som ingen annan perenn med höjd, blommar vit skogsaster sensommar och höst till och med i det svåraste läget, torr skugga. Med sina moln av små strålblommor mot mörkgröna blad, på svarta sicksackande stammar, fyller den ut den plats den får i rabatt, kruka eller woodland, i de flesta jordar i hela landet. Den är också värdefull som snittblomma.

Skogsaster kan odlas i både sol och skugga men trivs bäst i halvskugga, och klarar torka bättre än andra astrar. Till och med i konkurrens med rötter från perenner, buskar och träd frodas den. Den är fin till underplantering i woodland mellan buskar men även i framkanten av rabatter. Längre norrut i landet är det bra att plantera vit skogsaster i skyddat läge, så den hinner blomma innan frosten kommer.

2016: Härlig färgklick på hösten

Liten kärleksört, Hylotelephium cauticola

Liten kärleksört
Liten kärleksört

En böljande kant på rabatten, snyggt överhäng på krukor och murar eller en blommande drapering över låga stenar. Det är några av de uppgifter liten kärleksört löser galant. Med nätt storlek, fin form och fräscht utseende hela säsongen passar den perfekt i de mindre sammanhangen.

Liten kärleksört är en mycket härdig, snabbt kuddbildande perenn, cirka 10 cm hög. Bladen är tjocka och grågröna, ibland med inslag av blått eller violett. I augusti-september blommar plantorna i lysande rödvioletta och rosa nyanser. De stjärnlika blommorna sitter många tillsammans i luftiga blomställningar.

Liten kärleksört är en växt för full sol och väldränerad jord, och blir vackrast under ganska magra förhållanden. Där utvecklar plantorna ett kompakt växtsätt och den mest intensiva blomfärgen. Artens utmärkta härdighet gör att den vanligtvis klarar att övervintra i kruka utomhus.

Källa: Perennagruppen.com