Stefan Mattson har gjort Mästarrabatten 2014

Enade vi stå – blommor, blad och enar heter nästa års Mästarrabatt. I den finns ståtliga enar, gräs som ger liv och lekfullhet och ett hav av blommor i ständig förvandling. Samt en hel del annat, är väl på sin plats att tillägga.

Planteringen vid entrén är särskilt viktig, menar Stefan Mattson. Hyresgästerna ska känna sig välkomna hem.

– Jag vill spela på alla strängar, säger rabattens arkitekt Stefan Mattson, som menar att alla typer av växter behövs för att kompositionen ska bli fulländad.
Originalrabatten breder ut sig som en välkomnande famn runt entrépartiet på ett hyreshus i Stockholm. Barrväxter, lövfällande buskar, perenner, prydnadsgräs och lökväxter – de finns alla representerade i planteringen, där blomfärgerna rosa, violett och vitt dominerar.
– Perennerna är i huvudsak hög- och sensommarblommande, så det är lökväxter och blommande buskar som står för vår- och försommaraspekten. Såväl bland buskar som perenner finns det också flera med fina höstfärger. Men det bärande inslaget, året om, är de vintergröna växterna.

Vintergrönt för färg och form

Den lilla trådcypressen ’Filifera Nana’ är en av Stefans favoriter. En utmärkt rabattväxt som gör entrépartiet ombonat även på vintern. ’Vemboö’ E är en vanlig en, men med en ovanlig form. Den är hög och smal, ett effektfullt utropstecken med fin lyster i barren.
– Husfasaden har många fönster. Jag ville ju inte lägga en ridå framför dem. Samtidigt är det jätteviktigt att arbeta på höjden och med växter i olika nivåer. Med Vemboö E skymmer jag ingen utsikt, tack vare att den är så smal och med väl vald placering.
I Enade vi stå – blommor, blad och enar tar Stefan Mattson med sig sina erfarenheter från det storskaliga – som också är en poäng i det småskaliga. Växterna är sådana som alltid lever upp till förväntningarna och som han anser borde användas mer. En ogräsfri, väldränerad jord åt det lättare hållet, och ett soligt och varmt läge, är förutsättningarna för att lyckas med Mästarrabatten 2014.

Stenkyndel, Calamintha nepeta
Stenkyndel, Calamintha nepeta
Svartaronia GLORIE E
Svartaronia GLORIE E
Trådcypress och glandelaster 'Twilight'
Trådcypress och glandelaster ’Twilight’

Om Mästaren

Vad var våra kommunala planteringar innan Stefan Mattson blev stadsträdgårdsmästare i Enköping? Ja inte såg de ut som idag i alla fall. Utvecklingen i Enköping med fickparker, grönare gatumiljöer och så kronan på verket – Drömparken – har inspirerat och tjusat många, såväl trädgårdsproffs som amatörer.

Vi känner Stefan Mattson som den nyfikne visionären som aldrig slår sig till ro. Han utvecklar och utvecklas ständigt. Efter 25 år i Enköping gick Stefan vidare till bostadsbolaget Svenska Bostäder i Stockholm och sedan till Halmstads Fastighets AB. Här var och är uppgiften att förändra bostadsmiljöer. I Stefans händer blir de gröna, blommande och trivsamma. Mästarrabatten 2014 är ett exempel på det.

Stefan Mattson
Stefan Mattson
Perennerna är i huvudsak hög- och sensommarblommande.
Perennerna är i huvudsak hög- och sensommarblommande.

Läs mer på Mästarrabattens hemsida.
Text: Berit Haggren
Foto: Tomas Södergren