Perennagruppen rekommenderar – Hylotelephium

Sensommar och höst är härliga tider – inte minst när det gäller perenner. Många är som vackrast nu, och till dem hör förstås kärleksört av olika slag. De har som bekant lämnat släktet Sedum och förs numera till Hylotelephium.

'Carl' har relativt kompakt växtsätt och blommor i mängd. Foto: Rickard Nordström

Flera arter och en mängd sorter av Hylotelephium finns i odling. Nu har odlarna i GRO Plantskolors perennagrupp gått igenom sortimentet och valt ut de representanter som de, med sina samlade erfarenheter, anser vara de bästa, vackraste och friskaste – kort sagt de mest odlingsvärda. Resultatet ser du nedan! Detta är således de sorter av släktet Hylotelephium som de svenska perennodlarna främst rekommenderar. Här hittar du kärleksört med blomning i olika nyanser av rosa, rött, vitt och gult, och med olika bladfärger, höjder och växtsätt.

Till Hylotelephium-släktets främsta kvaliteter hör praktfull blomning, en lång eller mycket lång blomningstid och ett bladverk som är snyggt hela säsongen. De torra blomställningarna står i många fall kvar en bit in på vintern, och har ett prydnadsvärde även då.

Det här är växter för soligt läge och väldränerad jord. Generellt är torra och magra jordar allra bäst. Där utvecklar plantorna fullt ut sitt kompakta och karakteristiska växtsätt. Där blir också blom- och bladfärger vackrast.

Marknadens bästa sorter av kärleksört enligt Perennagruppen

Hylotelephium ’Carl’, kärleksört
Rikblommande sort med relativt kompakt växtsätt och vacker, intensivt röd blomfärg. Blomningstid: aug-sep. Höjd: 30 cm.

Hylotelephium ’Herbstfreude’, kärleksört
Välkänd, tålig och snygg sort med mörkt purpurröd blomning och grågröna blad. Blommornas nyans varierar något beroende på växtplats. Blomningstid: aug-okt. Höjd: 50 cm.

Hylotelephium ’José Aubergine’, kärleksört
Bland de mörkbladiga sorterna är den rödbladiga ’José Aubergine’ ett bra val. Blommorna är mörkt purpurröda. Blomningstid: juli-aug. Höjd: 40 cm.

Hylotelephium ’Matrona’, kärleksört
Praktfull och tålig sort med bladverk som varierar i färg från mörkgrönt till rödbrunt beroende på växtplats. Ju mer magert och soligt desto färgstarkare och vackrare plantor. Blommorna är rosaröda. ’Matrona’ valdes till Årets Perenn år 2000. Blomningstid: aug-okt. Höjd: 60 cm.

Hylotelephium ’Sunkissed’, kärleksört
Annorlunda, låg kärleksört med gulgröna blommor och ljust limegröna blad. Växer stadigt och upprätt. Blomningstid: juli-sep. Höjd: 20 cm.

Hylotelephium ’Xenox’, kärleksört
Iögonfallande sort – mörkt brunbladig med rosa blommor som drar åt orange. Kompakt växtsätt. Blomningstid: juli-sep. Höjd: 25 cm.

Låga sorter, fina som kantväxter och marktäckare

Hylotelephium ’Bertram Anderson’, kärleksört
Liten kärleksört med krypande växtsätt. Uppseendeväckande och elegant med mörkt purpurfärgat bladverk och röda blommor. Blomningstid: aug-sep. Höjd: 25 cm.

Hylotelephium cauticola, liten kärleksört
Lågväxande med grågrönt bladverk och röda blommor. Blomningstid: aug-sep. Höjd: 10 cm.

Hylotelephium ewersii, mongoliskt fetblad
Lågväxande med grågröna blad och rosa blomning. Blomningstid: juli-aug. Höjd:15 cm.

Sorter av kinesisk kärleksört

Erfarenhetsmässigt har kinesisk kärleksört, Hylotelephium spectabile, en något sämre vinterhärdighet än andra former av kärleksört.

Hylotelephium spectabile ’Brilliant’, kinesisk kärleksört
Utmärkt sort av kinesisk kärleksört som funnits i odling länge. Blommorna är vackert klarrosa. Blomningstid: aug-sep. Höjd: 30 cm.

Hylotelephium spectabile ’Iceberg’, kinesisk kärleksört
Värdefull vitblommande kinesisk kärleksört med stora blomställningar. En sort som lockar särskilt många fjärilar och andra insekter. Blomningstid: aug-okt. Höjd: 40 cm.

Källa: Perennagruppen
Text: Berit Haggren
Foto: perenner.se och Rickard Nordström