Nytt från E-planta 2020: Vildvinet som är lätt att tygla

Parthenocissus vitacea TRAPETS™ E heter ett väl beprövat vildvin som nu fått E-status. Använd det där du vill kunna styra växtens väg med spaljéer eller vajrar. Vildvin TRAPETS breder inte ut sig över vertikala ytor på eget bevåg eftersom sortens klängen saknar fästplattor. Därmed skadar den heller inte fasader.

Klättervildvin, engelmansvin och rådhusvin utvecklar alla fästplattor. Med hjälp av dem klättrar växterna upp för väggar, klippor och trädstammar på egen hand. En fantastisk förmåga där det passar, i andra sammanhang ställer självständigheten och klättringsmetoden till problem. Där är istället vildvin Trapets™ E lösningen. Vildvin, Parthenocissus vitacea, klättrar endast med hjälp av klängen som behöver kunna sno sig runt vajrar, armeringsjärn eller liknande hjälpmedel.

Trapets™ E är en pålitlig, starkväxande och frisk klon med ursprung i en gammal plantering i Uppsala Botaniska trädgård. Materialet uppmärksammades redan på 1970-talet av Tomas Lagerström, Projekt Växtutveckling, som haft ögonen på det sedan dess.

Bladen är ovala till omvänt äggrunda, 3-15 cm långa och 2-6 cm breda. De är vanligen sammansatta av fem småblad. Jämfört med klättervildvin, Partenocissus quinquefolia, är vildvinets blad mer lysande gröna och även grönare på undersidan. De sprakande höstfärgerna, främst i rött, är lika starka som hos klättervildvin, engelmansvin och rådhusvin. Vildvin blommar under försommaren med grönvita blommor i platta, glesa klasar. Senare utvecklas små, blåsvarta, runda frukter.

Vildvin Trapets™ E är ganska anspråkslös men utvecklas bäst på näringsrika jordar som inte är alltför torra. Såväl sol som halvskugga går bra. Höstfärgen blir allra mest intensiv i soligt läge. Zon 1-5(6).

Vildvinets vetenskapliga namn är ändrat i SKUD till Parthenocissus inserta. Det tidigare namnet Parthenocissus vitacea kvarstår som namn i handeln tills vidare.

Text: Berit Haggren
Foto: Tomas Lagerström, Malin Strand
Källa: E-planta