Mer blommor med klematis!

I trädens kronor, på mark och murar, bland buskar och perenner – överallt ger klematis massor av blommor och frodighet. Och de fungerar även i offentliga miljöer.

Snygg kombination: atragene-klematis 'Tage Lundell' E och äppelblom.

Ann-Katrin Jönsson driver plantskolan Högaböke Trädgård tillsammans med sin man Tord. De är specialiserade på produktion av klätterväxter och är riktiga hejare på klematis.

KAJSA E
KAJSA E

Ann-Katrin har noterat att det är sällan man ser klematis i offentliga sammanhang.
– Det är synd för det finns så många klematissorter som är väldigt tåliga och som bildar hela hav av blommor, utan någon speciell skötsel. De passar utmärkt där det måste se snyggt och spännande ut trots låg skötselintensitet.

Det Ann-Katrin talar om är småblommiga sorter som växer bra på de allra flesta jordar, och ofta i både sol och skugga. Till dem hör tangutica-klematis och sorterna i Atragene-Gruppen. Efter blomningen utvecklar de dessutom fina fröställningar. Fantastisk är också vitalba-klematisen ’Paul Farges’, eller SUMMER SNOW som den ofta kallas. Det är en sort med makalös växtkraft och mängder av vita blommor under sommar och höst.

– Man ska vara medveten om att det ofta tar ett par-tre år innan tillväxten kommer igång. Men sedan sätter plantorna fart!

Bildar blommande mattor

Ett användningsområde som Ann-Katrin ser som självklart för klematis är marktäckning. Kraftigväxande sorter bildar täckande mattor medan mer svagväxande snarare breder ut sig som en skir gardin. En av de bästa sorterna i sammanhanget, och som verkligen täcker marken, är ’Praecox’.

Ann-Katrin Jönsson
Ann-Katrin Jönsson

– Den växer uppåt till kanske 80 cm höjd, sedan lägger den sig ner och kan täcka 4–5 kvadratmeter. I augusti-september, när inte så mycket annat blommar, är den fantastisk med mängder av ljusblå blommor. Med lite stöd i början kan den också utvecklas till en fristående buske.

’Praecox’ är en klematis som inte klättrar, den hör till Heracleifolia-Gruppen. Den blommar på årsskotten med klockformiga blommor i hyacintliknande blomställningar, och skärs ner sent på hösten eller tidig vår.

Andra bra sorter för marktäckning är de i Atragene-Gruppen, till exempel KAJSA E med väldoftande, rödvioletta blommor. Det är en sort som marknadsförs som lämplig i kruka eftersom den är svagväxande. Men när den får större utrymme för rötterna, som vid plantering i marken, blir rankorna ofta minst en och en halv meter långa. KAJSA E blommar rikligt i maj–juni och kommer sedan tillbaka med fler blommor på årsskotten.

’Arabella’, som är en integrifolia-klematis, växer inte lika tätt men blommar mycket vackert, rikligt och länge under sommar och höst. Den är utsökt när den får slingra iväg över stock och sten, som den gör i Laholms stadspark till exempel.

Atragene-klematis 'Blue Tapers' E

Atragene-klematis ’Blue Tapers’ E

'Praecox'

’Praecox’

Ger en andra blomning

När man släpper lös en klematis i en perennplantering väver den sig in och tittar fram med blommor här och var. Därför bör blomfärgen väljas med omsorg.

Atragene-klematis 'Columella' i träd.
Atragene-klematis ’Columella’ i träd.

– Bland perenner passar sorter i Viticella-Gruppen och de storblommiga sorterna. En atragene-klematis skulle täcka för mycket, sådana passar bättre bland buskar och träd.

Klematisrankor som svingar sig runt i trädkronorna är både vackert och spektakulärt. Plötsligt kan trädet få en andra blomning, och av ett helt annat slag än sin egen. Här är återigen de kraftigväxande sorterna lämpliga, men även viticella-klematis passar bra.

– Vi har själva släppt upp atragene-klematisen ’Tage Lundell’ E i ett äppelträd. De violetta blommorna är så vackra tillsammans med äppelblom. Men väljer du en viticella-klematis får du istället en senare blomning och en andra höjdpunkt i äppelträdet. Kombinerar du sedan med violettblommande flammula-klematisen ’Rubromarginata’ får du dessutom ljuvlig mandeldoft, säger Ann-Katrin.

Den som tycker att rododendronbuskar gärna kan piggas upp med en sensommarblomning väljer lämpligast en klematis som inte klättrar, till exempel integrifolia-sorterna ’Alionushka’, ’Durandii’ eller ’Arabella’. Klättrande sorter klättrar genom att sno bladskaften runt sitt stöd, något som kan skada rododendronbladen.

Text: Berit Haggren
Foto: Högaböke Trädgård

'Rubromarginata' och tangutica-klematis
’Rubromarginata’ och tangutica-klematis
'Arabella'
’Arabella’
'Alionushka'
’Alionushka’