En dröm för växtälskare och en lättskött park

Att bjuda parkbesökare på en spännande och fantastisk mångfald av växter behöver inte betyda höga driftskostnader. I Laholms stadspark finns ungefär 125 olika arter och sorter. – Det här är planerat för att vara lättskött, säger parkchef Stefan Persson. Växterna sköts ju inte individuellt.

En rödlönn, Acer rubrum, i Woodlandet börjar få sin höstfärg. Under lyser vit skogsaster, Aster divaricatus.
Klematis 'Arabella'.
Klematis ’Arabella’.

Många av växterna i parken är sådana som få besökare känner igen, eller ens har hört namnet på. Busken itea, Itea virginica, ormbunken kanelsafsa, Osmunda cinnamomea, och ambraträd, Liquidambar styraciflua, till exempel. Men förmodligen har några fler fått upp ögonen för åtminstone de två förstnämnda sedan Mästarrabatten 2013 presenterades förra hösten. Den är nämligen skapad av Peter Gaunitz, samme landskapsdesigner som stod bakom utformningen av Laholms stadspark. Rabatten är till och med att betrakta som en trädgårdsversion av stadsparkens woodland, med delvis samma växter. Bland annat itea, kanelsafsa, svartaronia GLORIE E, den fina klematisen ’Arabella’, gillenia och vipprams är gemensamma. Liksom de fantastiska sorterna av krypflox och blåflox som ger woodlandet en täckande, blommande matta i rosa, vitt och violett under våren.

Geografiska ståndortsplanteringar

Laholms stadspark är stor och kuperad, den breder ut sig över sju-åtta hektar. Parken har fått sin nuvarande utformning stegvis, med start 2008. På platsen drog tidigare järnvägen fram, rakt genom centrala Laholm. Nu har tågens rörelse ersatts av rinnande vatten – en smal kanal har fått samma sträckning som järnvägsspåren hade tidigare.

De stora träd som fanns på platsen har till stor del behållits, men nu finns här också väldigt mycket annat att uppleva. Förutom Woodlandet bland annat Savannen, Vilda Skogen, Fjärilsängen, Magnoliaporten och Djungelbäcken. Det handlar till stor del om geografiska ståndortsplanteringar, något som var Peter Gaunitz specialitet. Begreppet betyder att växterna i en plantering har samma geografiska ursprung och att de alla hör hemma i samma typ av miljö. I Woodlandet är det till exempel växter från östra Nordamerikas lövskogsregion som växer i skuggan av stora träd, i lätt fuktig och lätt kemiskt sur jord.

Stefan Persson.
Stefan Persson.
Krypflox och blåflox i Woodlandet om våren.
Krypflox och blåflox i Woodlandet om våren.

Bilder tilll vänster: Parkpersonalen, Laholms kommun

En amerikansk savann, sådd på plats

– Men det som är allra mest unikt här i Stadsparken är Savannen, berättar Stefan Persson. Växterna därifrån kommer också från östra USA, från savannen, och vi har sått den med amerikanska frön. Inte planterat som man skulle kunna tro. Detta var vår största utmaning och en chansning när vi anlade parken. Ingen kunde på förhand säga hur det skulle gå, ingen hade gjort så förut.

Nu kan Stefan och alla besökare konstatera att det gick fantastiskt bra. Allra praktfullast är Savannen under sensommar och höst när alla gräs och blommor nått sina höjdpunkter.

Stor mexikohatt och kalkongräs i Savannen.
Stor mexikohatt och kalkongräs i Savannen.

Fascinerar och inspirerar

Laholms stadspark har fått mycket uppmärksamhet och lockar många besökare från när och fjärran.
– De som är i trädgårdsbranschen söker sig hit för att de vet att detta är något extra. De andra, som är mer oförberedda, blir ibland nästan överväldigade.

Laholmarna själva har verkligen tagit parken till sina hjärtan, berättar Stefan. De går gärna en omväg för att passera just genom parken och många följer utvecklingen noga under olika årstider, en del till och med från dag till dag. Och så hittar de nya, vackra, välfungerande växter till sina egna trädgårdar.

– Det är jätteroligt att vi har så stort utbud här och kan ge den inspirationen. Eftersom parken är så stor är nästan alltid någon av oss som jobbar med skötseln på plats någonstans, så de som kommer har också någon att fråga och diskutera växterna med.

Text och foto: Berit Haggren
Fotnot: Landskapsdesigner Peter Gaunitz gick bort, alldeles för tidigt, hösten 2012.

Stadsparken i Laholm är just nu aktuell som en av tre parker som nominerats inom gruppen Nyanlagda/ombyggda parker till tävlingen Park Inspira. Denna går av stapeln på mässan Elmia Park i Jönköping den 24–26 september.

Läs mer om Mästarrabatten här.