Kulturarvsperenner i Hovdala slottspark

De allra bästa växterna från Programmet för odlad mångfalds insamlingar av gamla kulturväxter säljs under varumärket Grönt kulturarv. Sex av de värdefulla perennerna bildar nu kompositionen Bröllopstårtan i Hovdala slottspark strax söder om Hässleholm.

Den runda Bröllopstårtan är uppbyggd i våningar. Foto: Georg Grundsten

Hovdala slott är ett populärt utflyktsmål, inte minst bland trädgårdsintresserade. Läs mer om Hovdala slotts park och trädgård här. Med Bröllopstårtan har parken fått ytterligare en attraktion. Rabatten ger bland annat möjlighet att bekanta sig närmare med sex av de kulturhistoriskt intressanta och odlingsvärda Grönt kulturarv-perennerna. Blomningen är i full gång just nu och kommer att fortsätta under hösten.

Det är perennodlare Marie Wändel, Wändels Trädgård, som står för designen, på uppdrag av Hovdalas trädgårdsmästare Georg Grundsten.
– När vi i våras fick frågan om att göra ett rabattförslag till Hovdala slott kunde jag inte låta bli att säga ja, trots att vi aldrig brukar göra ritningar. Tanken på en rund rabatt framför slottet med gamla anor skapade direkt en bild av perenner med historisk anknytning och med Leucanthemum superbum ’Bröllopsgåvan’ som mittpunkt. Under de år vi odlat Grönt kulturarv-perenner har jätteprästkragen ’Bröllopsgåvan’ blivit en riktig favorit hos oss. Och kombinationen skånska slott och jätteprästkragar kändes riktigt bra”, berättar Marie.

Höstflox 'Alma Jansson'
Höstflox ’Alma Jansson’
Höstflox 'Morfar Albert'
Höstflox ’Morfar Albert’
Jätteprästkrage 'Bröllopsgåvan'
Jätteprästkrage ’Bröllopsgåvan’

Klär varandra

När sedan ’Bröllopsgåvan’ fick sällskap i rabattens centrum av de båda Phlox paniculata-sorterna ’Alma Jansson’ och ’Morfar Albert’ blev det ett lyckat giftermål. Något som resulterade i att rabatten fick namnet Bröllopstårtan. Precis som en klassisk sådan är rabatten högst i mitten och har ytterligare läckra våningar på en allt lägre nivå. På mellanvåningen är det fjädernejlika, Dianthus Plumarius-Gruppen ’Marieberg’ med fina blommor och kryddig doft som breder ut sig. Ur nejlikan reser sig grupper av kinesisk kärleksört, Hylotelephium spectabile ’Granlunda’. I ytterkant bildar bergnepeta, Nepeta racemosa ’Linghem’ en fyllig bård. Det är denna som inleder rabattens blomning under försommaren.

Fjädernejlika 'Marieberg'
Fjädernejlika ’Marieberg’
Kinesisk kärleksört 'Granlunda'
Kinesisk kärleksört ’Granlunda’
Bergnepeta 'Linghem'
Bergnepeta ’Linghem’

– Det passade väldigt bra här att göra en perennrabatt där blomningen börjar tidig försommar och sedan fortsätter till frampå höstkanten. Dels hade rabatten redan en fin vårblomning med lökväxter i härliga färger, dels har Hovdala flest besökare och stor aktiviteter, med allt från medeltidsdagar till guidade rundvandringar, under sommaren.

– Jätteprästkrage 'Bröllopsgåvan' blommar fantastiskt hela sommaren och långt fram på hösten, säger Marie Wändel.
– Jätteprästkrage ’Bröllopsgåvan’ blommar fantastiskt hela sommaren och långt fram på hösten, säger Marie Wändel.

Rabatten planterades i slutet av maj och har etablerat sig och vuxit till i raketfart. Planteringen är redan fyllig och fin och blomningen i full gång. En förklaring till den snabba utvecklingen är att perennerna som användes var stora exemplar i tvåliterskrukor.

Rabattskiss och växtbeskrivningar finns på Perenner.se

På Växtforum har vi tidigare skrivit om Grönt kulturarv-växter här, här och här.

”Skånes landskapsblomma är vanlig prästkrage, Leucanthemum vulgare.

Text: Berit Haggren
Foto: Georg Grundsten, Programmet för odlad mångfald (POM) och Wändels Trädgård