Härdiga värmländska perenner på Elmia Garden

Engströms Handelsträdgård odlar perenner i Kristinehamn. Sortimentet är noga utvalt för att briljera på egna breddgrader och norröver. På Elmia Garden i Jönköping 26-27 september kan du se en del av produktionen.

Jenny Engström på hemmaplan.

– Det våra kunder framför allt uppskattar är att våra växter är i fas med årstiden hos dem. På våren kan det skilja upp till tre veckor mellan utvecklingen i Skåne och hos oss i Värmland. Sedan finns det ju många perenner som blir särskilt praktfulla på nordliga breddgrader och just sådana är viktiga när vi väljer sorter, säger Jenny Engström.

Jenny tillhör tredje generationen av ägarfamiljen och driver företaget sedan 2011. För närvarande odlar Engströms Handelsträdgård 800 sorter av perenner, inklusive kryddväxter.

– Vi är den enda plantskolan med KRAV-certifierad odling av kryddväxter. Vi arbetar för att utöka den ekologiska odlingen till att omfatta fler produkter men för att det ska fungera krävs vidare utveckling i andra led. Vi behöver ha tillgång till ekologiskt producerade småplantor och vi behöver KRAV-godkända gödselmedel som kan förse plantorna med den näring de behöver under hela kulturtiden.

Har du några perenner du skulle vilja se mer av i parker och trädgårdar?

– Absolut! Några som jag tycker är pålitliga och mycket odlingsvärda är de här tre:

  • Potentilla tridentata ’Nuuk’, tretandsfingerört. En vintergrön marktäckare med små vita blommor i juni-september.
  • Knautia macedonica, grekvädd. Fantastisk mörkröd blomfärg, rikblommande och med lång blomningstid, juli-september.
  • Phedimus – olika fetblad såsom P. kamtschaticus, kamtjatkafetblad; P. spurius, kaukasiskt fetblad, med flera. De är torktålig marktäckare som passar bra i exempelvis ett stenparti.

På Elmia Garden hittar du Jenny och Engströms Handelsträdgård i monter nr D05:34, en del av Svenska Plantskolors samlingsmonter.

Text: Berit Haggren