– Det var Stauden Ring som var här tillsammans med anställda och några inbjudna kunder. Stauden Ring är åtta perennodlare från Tyskland, Schweiz och Österrike som lägger stor vikt vid marknadsföring och kunskap. De gör varje år studiebesök i något land för att hämta inspiration, vidga vyerna och för att göra något trevligt tillsammans. Tidigare har de varit i Holland och Schweiz. I år åkte de till Sverige.
Vad tyckte de var speciellt intressant hos er?
– Hos oss var de mest fascinerade över vårt sätt att göra ett urval, att vi kan och vågar välja bara femhundra olika perenner som vi odlar och säljer till våra kunder. Vilka de perennerna är förändras från år till år. Vi utgår från en produktionsanalys – hur växten fungerar hos oss och hos kund, en marknadsanalys och en trendanalys. Samtidigt jobbar vi mot allt friskare sorter som passar det svenska klimatet.
Vad hade den här gruppen mer på programmet under sin Sverige-tur?
– De började i Ystad med Åbergs Trädgård och en Wallander-tur. På Österlen besökte de också Kivik Esperöds Arboretet. Från oss åkte de vidare till Kullabygden med besök hos Splendor Plant i Jonstorp och på Lars Wilks Nimis. Sedan blev det Göteborgstrakten med Peter Korns trädgård, Göteborgs botaniska trädgård och en Plantagen-butik. Så det var ett varierat program.
Vad lärde du dig av besökarna?
– Vi hade ett professionellt utbyte om några växtslag som vi diskuterade mer specifikt. Jag fick också bekräftat att säsongerna ser likartade ut hos oss och hos dem. Har vi en dålig månad eller en dålig vår här så är det likadant där. Det är inte vi och dom, vi tillhör alla Europa.
– Sedan är det intressant att plantskolorna i de här länderna ligger väldigt långt framme när det gäller biologisk kunskap och ekologiskt tänkande i produktionen. Jag blev sugen på att besöka några av de här företagen, som jag nu blivit inbjuden till, för att lära mig mer om hur de arbetar med organiska gödselmedel och biologisk bekämpning.
Är du nöjd med besöket?
– Ja det blev väldigt bra. Vi hade lyckats engagera Hartmut K Schüssler (tyskfödd f d forskare vid SLU i Alnarp och karismatisk trädgårdsprofil, red. anm.) som tolk och ceremoniöppnare. Han blåste i sin näverlur och agerade på sitt oefterhärmliga vis. När gästerna lämnade plantskolan tackade de för ett fantastiskt studiebesök som dessutom skedde i cabaréform, tack vare Hartmut.
Text: Berit Haggren
Foto: Marie Wändel