Här får du bästa råden om frukt- och bärväxter

Trenden att fylla sin trädgård med nyttoväxter är stark och till det hör så klart att plantera fruktträd och bärbuskar. Vilken tur då att vi numera vet vilka sorter som är bäst! Frågor på detta? Besök Plantskolan i Ängelholm på Elmia Garden!

Så här såg det ut häromåret hos Plantskolan i Ängelholm på Elmia Garden.

Du hittar dem i monter D07:65, en del av den Svenska Plantskolemontern. Hos Plantskolan i Ängelholm står odling av frukt- och bärväxter ständigt i centrum. Ägaren Jan-Peter Johansson är också starkt engagerad i det omfattande nationella utvecklings- och utvärderingsarbete gällande frukt- och bärväxter som pågår, under ledning av Sveriges lantbruksuniversitet och Elitplantstationen.

Tack vare mångåriga fältförsök och 39 engagerade fruktexperter från olika delar av landet har vi nu klara besked om vilka sorter som faktiskt är de allra mest odlingsvärda för våra hemträdgårdar. Läs mer om detta här och här. På motsvarande sätt vet vi också vilka sorter som inte är att rekommendera. Projektens resultat ger således en stadig grund att stå på för alla odlare och handlare som vill justera sitt sortiment och erbjuda sina kunder det allra bästa.

– Till de sorter som ligger i topp i alla avseenden hör de nya svenska äppelsorterna AGNES® E och FOLKE® E. AGNES är ett fantastiskt gott äpple med fyllig smak som mognar tidigt, redan i slutet av augusti. FOLKE har väldigt bra lagringsegenskaper och en delikat aromrik smak som vinner på lagringen, säger Jan-Peter.

AGNES E
AGNES E
FOLKE E
FOLKE E
Jan-Peter Johansson
Jan-Peter Johansson

Fler favoriter

De två andra äppelsorterna från Balsgård, som lanserade samtidigt som AGNES och FOLKE, hör också till Jan-Peters favoriter:
– LOVISA® E är en frisk och fin sort som liknar ’Katja’, en av föräldrarna. Smaken är mild, söt och god. TRULSA® E är ett väldigt gott höstäpple. Det smakar sött och aromatiskt och är många barns favorit.

Läs mer om AGNES, FOLKE, LOVISA och TRULSA här.

Om Jan-Peter fick bestämma skulle det säljas betydligt mer av de här fyra nya svenska äppelsorterna än vad som är fallet idag:
– De är så mycket bättre än många av de gamla sorterna – som jag i flera fall önskar att vi kunde fasa ut. Vi vill ju alla att de som odlar frukt och bär i sina trädgårdar ska lyckas och få friska och fina skördar. Valet av sorter bestämmer i hög grad förutsättningarna för det. Här har vi i branschen stora möjligheter att påverka genom vad vi rekommenderar och säljer. Jag tycker det är viktigt att vi tar det ansvaret, säger Jan-Peter Johansson.

Vad tycker du? Diskutera vidare med Jan-Peter och de andra från Plantskolan i Ängelholm på Elmia Garden!

LOVISA E
LOVISA E
TRULSA E
TRULSA E

Text: Berit Haggren
Foto: Berit Haggren, Olle Wennberg, EPS, Lottie Nilsson