Friska, vackra ASPIRIN är Årets Ros!

På mässan Nordiska trädgårdar i Älvsjö i helgen var det dags för Göte Boberg, plantskolist och roskännare, att presentera Årets Ros 2017. ASPIRIN® (’Taniripsa’) är en ljuvlig rabattros som blommar från juli tills frosten sätter stopp.

De ljust rosa blommorna är mycket vackra tillsammans med växter som blommar i rött, blått och violett.
Göte Boberg presenterade Årets Ros på Nordiska Trädgårdar
Göte Boberg presenterade Årets Ros på Nordiska Trädgårdar

Efter utmärkelser i Norge, Barcelona och Japan lyfter nu även svenska Rosens Dags-gruppen fram buskrosen ASPIRIN® (’Taniripsa’). Genom utmärkelsen Årets Ros 2017 hoppas gruppen, bestående av några av landets främsta rosexperter, att sorten ska få den uppmärksamhet som den förtjänar.

En av experterna är Göte Boberg som driver Löta Trädskolor och Löta Trädgårdscentrum i Ärla. Göte har lång erfarenhet av rosodling, gedigen roskunskap och stort engagemang för allt som har med rosor att göra.

– ASPIRIN är en floribundaros från den tyska förädlaren Tantau. Sorten utmärker sig genom att vara väldigt frisk överallt där den provats. Den tål regn och blommar rikligt och kontinuerligt. ASPIRIN har också ett intressant, väldigt brett och tätt växtsätt som gör att den täcker upp bra i planteringar, säger Göte.

Blommor i klasar

ASPIRIN blir 60-70 cm hög och är härdig åtminstone till zon 4. Blommorna sitter i klasar, de är ljusrosa i knoppstadiet och övergår sedan efterhand i riktigt vitt. Doften är svag.

Rosens Dag rekommenderar Årets Ros 2017 i kanten av rabatter med högre rosor. Göte tipsar om att kontraster i färg lyfter fram den mycket ljust rosa blomning hos ASPIRIN på bästa sätt. Sorten är fantastiskt vacker tillsammans med rosor som blommar i rött, och förstås i kombination med blå- och violettblommande perenner som violer eller lavendel.

– När det gäller vatten och näring är det som med rosor i allmänhet. Ju mer man månar om plantorna desto mer får man tillbaka. Men ASPIRIN kräver inte mer än andra liknande sorter, säger Göte Boberg.

Tips på fler riktigt bra rosor hittar du här, här, här, här och här.

Text: Berit Haggren
Foto: Helena Verghese Borg och Löta Trädgårdscentrum