Alla rosor som nomineras till Årets Ros är har vacker blomning. De är också förhållandevis friska och säkert härdiga i de angivna växtzonerna. En viktig sak som ibland förbises i rossammanhang är eventuella nypon, trots att sådana i allra högsta grad kan ge buskarna en andra säsong. Bland årets kandidater finns ett par sorter som har riktigt snygga frukter.
Vilken som slutligen blir Årets Ros offentliggörs på Rosens Dag den 2 juli. Men idag släpptes nyheten att de tre som är i final är ALLOTRIA, ’Ghislaine de Féligonde’ och WILD EDRIC.
Finalist! ALLOTRIA är en välkänd och tålig floribundaros från 1958. Sorten blommar mycket rikligt och dessutom kontinuerligt. Blomfärgen är lysande orangeröd. En utmärkt ros för bland annat offentliga miljöer. Zon 5.
BONICA climbing är en klätterros och en sport av vanliga BONICA. Bortsett från växtsättet är sorten identisk med modern. BONICA climbing blir vanligen cirka två meter hög men kan nå tre meter under goda förhållanden. Sorten är i princip frisk men kan få lätta angrepp av svartfläcksjuka på sensommaren. Zon 4-5.
CONSTANCE SPRY har stora, utsökt vackra och väldoftande blommor. Detta är förädlaren David Austins första ros, som lanserades 1961. Den kan odlas som busk- eller klätterros. Som uppbunden kan den nå tre meters höjd i landets varmaste delar. Sorten är normalt frisk men kan angripas lätt av svartfläcksjuka regniga somrar. Den utvecklas väl även på sämre jordar. Zon 4.
’Duchesse de Montebello’ är en gallica-ros från 1825 och en av de mest älskade av de gammaldags rosorna. Blommorna är ljusrosa, starkt doftande och mycket vackra. Blomningen pågår i flera veckor. En tacksam och frisk ros som även trivs i skuggiga lägen. Kan bli hög men bör skäras ner till cirka en meters höjd för att inte grenarna ska lägga sig mot marken. Zon 5.
’Eddie’s Jewel’ är en hög och fantastiskt praktfull buskros. Den blir minst två meter hög och lika bred. Vid blomningen, som pågår under ett par veckor, täcks grenarna av de stora, klarröda blommorna. Sensommar-höst utvecklas stora och mycket vackra nypon. Sorten är en korsning mellan Rosa moyesii och en röd floribundaros. Frisk och anspråkslös när det gäller jord och näring. Zon 5.
’Frankfurt’ har funnits i odling ända sedan 1500-talet och har förmodligen sitt ursprung i Tyskland. Buskarna blir en till två meter höga beroende på klimat – sorten är härdig till zon 7. De blommar rikligt under minst ett par veckors tid och utvecklar sedan vackra nypon. ’Frankfurt’ är mycket anspråkslös när det gäller jord, och är dessutom både skuggtålig och frisk. Buskarna kan klippas rejält, de passar bra som häck och i offentliga miljöer.
Finalist! ’Ghislaine de Féligonde’ är en fransk myskroshybrid från 1916. I landets varmare delar kan den fungera som klätterros men höjden varierar med klimat. Sorten klarar zon 4. Blommorna skiftar i färg från aprikosgul till rosa och vit. De doftar starkt och sött. Den kontinuerliga blomningen är mycket riklig. Sorten är i allmänhet frisk.
’Martin Frobisher’ är en kanadensisk ros från 1968. Den har funnits på den svenska marknaden sedan åttiotalet. De ljust rosa till rosa blommorna är mycket vackra och doftar medelstarkt. Blomningen är riklig och pågår nästan oavbrutet från juni till hösten. Busken blir stor, både hög och bred, om den inte beskärs. En frisk, anspråkslös och lättodlad ros som är härdig till zon 5. Passar bra även i offentliga planteringar.
’Mme A. Meilland’ (’Peace’) är en av världens mest kända och odlade rosor. Den introducerades under andra världskriget och fick det inofficiella namnet ’Peace’ i samband med freden 1945. Sorten är en av de härdigaste tehybriderna och den kan också bli långlivad. Vacker förstås, och blommar kontinuerligt fram till senhösten. Relativt frisk men kan angripas av svartfläcksjuka. Zon 5.
Finalist! WILD EDRIC är en av få rugosa-hybrider från David Austin. Sorten introducerades 2005 och har redan fått många anhängare i vårt land. Den är mycket frisk och blommar rikligt från mitten av juni till långt in på hösten. De mörkt karminröda knopparna utvecklas till djuprosa, stora, vackert formade blommor med medelstark doft. Buskarna blir vackrast om de hålls cirka 1,2 meter höga. De passar utmärkt som häck och i offentliga planteringar. Zon 5, eventuellt 6.
Källa: Rosens Dags hemsida, www.rosensdag.se
Text: Berit Haggren
Foto: Lars-Åke Gustavsson och Helena Verghese Borg