Fler Mästarrabatter!

Förra månaden bjöd vi på en snabbrepris av de fem första Mästarrabatterna. Här kommer den spännande fortsättningen, Mästarrabatten 2011-2015. Fem rabattförslag att kopiera helt eller delvis – eller bara inspireras av.

Del av Mästarrabatten 2012, I skuggan av ett träd. Design: Maria Arborgh. Foto: Erica Dahlqvist

Mästarrabatten 2011, En plats i solen av Mona Wembling

Det är från karga, solstekta miljöer på Kreta som Mona hämtat inspiration till denna aromatiskt doftande komposition. Den går huvudsakligen i grå, gröna, gula och violetta nyanser. Rundade blomformer spelar mot lätta blomax, blanka blad möter ludna och lätta, svepande. En rabatt för soligt läge och torr, näringsrik jord. Mona Wembling planterade den i sin egen trädgård, i en del som kallas just Kreta-trädgården.

Mästarrabatten 2012, I skuggan av ett träd av Maria Arborgh

En rabatt kan vara en lättskött, dekorativ plantering snarare än den ständigt blommande komposition som många förstår med ordet rabatt. Det ville Maria Arborgh visa med sin Mästarrabatt. Växterna är valda dels utifrån form, dels med tanke på bladens färg, form och struktur. Med sina skiftningar och att de kontrasterar mot varandra ger de liv åt planteringen hela säsongen. Blommorna blir accenter när de dyker upp. Planteringen passar fint i halvskuggiga lägen och medelfuktig jord. Se även bild högst upp på sidan.

Mästarrabatten 2013, Vedlund – den dynamiska dungen av Peter Gaunitz

Detta är en geografisk plantering, att likna vid ett utsnitt av östra Nordamerikas lövskogsregion. Här finns karaktärsväxter för området, som amerikansk strimlönn, fjärilsazalea, kanelsafsa och ljuvligt doftande blåflox. Markens stockar, stubbar och grenar ligger där som lämningar efter träd som fallit, men också för att gynna den biologiska mångfalden. Det tyckte Peter Gaunitz att vi skulle tänka mer på i våra trädgårdar. Rabatten blir fin i skuggan av stora träd, i lätt fuktig, gärna näringsrik och lätt sur jord.

Mästarrabatten 2014, Enade vi stå – blommor, blad och enar av Stefan Mattson

Ett fint mottagande får de som kommer hem till det hus där den här rabatten breder ut sig runt entrén. Huset är ett flerbostadshus, och det där med att hyresgästerna ska känna sig välkomna hem året om var viktigt för Stefan Mattson när han skapade sin Mästarrabatt. Det bärande inslaget är vintergröna växter, som kompletteras av lökväxter, buskar och perenner. Soligt läge och väldränerad jord åt det lättare hållet ger rabatten bäst förutsättningar.

Mästarrabatten 2015, Norrsken & Midnattssol av Mariana Mattsson

Med den här rabatten, skapad för zon 7, ville Mariana Mattsson förmedla en känsla av skimrande norrsken och midnattssol. Ett möte mellan vilt och stramt, mellan det svala nordiska, samiskt estetiska och exklusivt purpurfärgade. Vacklande på gränsen mellan natur och struktur, lössläppthet och kontroll. Rabatten är tänkt som ett vackert högsäte i trädgården, en mötesplats och ett sällskapsrum. Den är skapad för en öppen yta med väldränerad jord.

Mästarrabatter är skapade för vanliga trädgårdar av mästare inom trädgård. Läs mer på Mästarrabattens hemsida. Där finns också skisser, bilder och växtförteckningar för nedladdning.

Text: Berit Haggren
Foto: 2011: Erica Dahlqvist och Mona Wembling, 2012: Erica Dahlqvist, 2013: Peter Gaunitz, 2014: Tomas Södergren, 2015: Reginald Scholz