Från fisklådor till square round – plantskolehistoria på Elmia Garden

Nästa år firar Säve Plantskola 70-årsjubileum. På Elmia Garden bjuder de in till en guidad tur genom företagets och plantskoleproduktionens utveckling, från 1947 till idag.

Start Ett lass perenner på 70-talet. Maries och Rickards pappa Rolf och bror Roger har lastat.
Hugo, Märta och dottern Madeleine, som drev plantskolan 1976-2011 tillsammans med sin man Rolf.
Hugo, Märta och dottern Madeleine, som drev plantskolan 1976-2011 tillsammans med sin man Rolf.

Vegamössa och väst var Hugo Johnssons signum när han under 50-talet packade sin lastbil och for in till Grönsakstorget och Heden i Göteborg med grönsaker, snittblommor och perenner. Växterna grävdes upp från friland och stuvades förstås i fisklådor, dessa gamla tiders brätten som alla plantskolister med födelseår före 1960 någon gång baxat runt på. Hugo gillade att då och då byta trädgårdsarbetet mot att diskutera med kunderna i stan, och han var känd som rapp i repliken. Under tiden jobbade hustrun Märta vidare i odlingen som de drev tillsammans på tre tunnland mark.

Rickard Nordström
Rickard Nordström
Marie Andersson
Marie Andersson

Idag är det Märtas och Hugos barnbarn Marie Andersson och Rickard Nordström som driver Säve Plantskola. De är stolta över vad familjen byggt upp, såväl kunskaps- och erfarenhetsmässigt som rent konkret på plats i Säve, strax norr om Göteborg. Företaget är sedan länge specialiserat på produktion av perenner för partiförsäljning. Inriktningen är att erbjuda ett brett sortiment av hög kvalitet från egen odling, och på drygt fyra och ett halvt hektar odlas nu en miljon perenner av cirka 1 500 sorter. De allra senaste investeringarna har handlat om att få odlingen ännu mer lättarbetad, med nya odlingsytor och växthus. Hugos första växthuskonstruktioner av begagnat material känns avlägsna, men ändå inte mer än att många av oss fortfarande kan minnas den typen av miljöer.

Lass av idag.
Lass av idag.
Odlingen.
Odlingen.

Nya krukor och växter

Marie är produktionschef och berättar att en av nyheterna inför jubileumsåret är övergången till odling i square rounds. Det är krukor som är runda i botten och kvadratiska i överkant.
– Det är ett sätt att spara utrymme och kostnader för kunden. Plantorna har tillgång till samma jordvolym som i vanliga krukor men du får in fler per kvadratmeter. Det innebär fler plantor per vagn vid transporter och per ytenhet på försäljningsstället.

Rickard ansvarar för inköp och försäljning. Han står inte på torget som sin morfar, men en bra dialog med kunderna är fortfarande det allra viktigaste. Det är också i samråd med dem som sortimentet hela tiden förnyas, även om plantskolan står för tester och bedömning av odlingsvärde. Cirka 50 nya sorter plockas varje år in i produktionen, och lika många plockas bort.
– En riktig favorit just nu, som jag rekommenderar alla kunder att bekanta sig med, är Anemone Wild Swan. Den blommar väldigt fint på hösten, men har då dessutom hållit igång ända sedan maj månad. En annan är plymspirea ’Sparkles’ som blommar i gräddvitt på försommaren och som vid den här årstiden bjuder på fantastiska höstfärger. Det är en sort som Mona Holmberg och Ulf Strindberg selekterat fram, säger Rickard.

Trädgårdsanemon 'Wild Swan'
Trädgårdsanemon ’Wild Swan’
Plymspirea 'Sparkles'
Plymspirea ’Sparkles’

Träffa Marie, Rickard och de andra från Säve Plantskola i Svenska plantskolors monter på Elmia Garden!
Text: Berit Haggren
Foto: Säve Plantskola och Berit Haggren