Bären du lyckas med finns på Elmia Garden

Bästa bärsorterna för svenska trädgårdar hittar du på Elmia Garden! Elitplantstationen och E-planta presenterar resultatet av ett stort nationellt utvärderingsprojekt.

Hösthallon 'Elektra' E behöver en lång, varm växtsäsong för att ge fin skörd. Välj ett särskilt varmt läge, odla i växthus, tunnel eller under fiberduk om du odlar i högre zon än 3.

Även i år kommer svenska plantskolor och deras intresseorganisationer att ha en gemensam samlingsmonter på Elmia Garden, monternummer D07:62, den 5-6 oktober i Jönköping. Årets övergripande tema i plantskolemontern är bärväxter. Helt naturligt, eftersom intresset för att odla ätbart bara blir allt större och för att det nu finns riktigt intressanta resultat att ta del av från en omfattande nationell bärutvärdering. Det är inom projektet Kvalitetssäkring av frukt- och bärväxter som gamla och nya sorter av bärväxter provodlats på Balsgård, Rånna och Öjebyn och utvärderats av landets främsta expertis.

Tack vare det här gedigna arbetet står det nu klart vilka bärsorter som är riktigt bra och vilka som inte kan rekommenderas för odling i vårt klimat. De allra bästa sorterna har godkänts som E-plantor och kommer att säljas som E-märkta från och med våren 2017. Det är sorter som vi vet är friska, ger goda bär och bra skördar i vårt land. Och nu har du alltså chansen att få förhandsinformation på Elmia Garden!

Här kan du läsa mer om allt som händer i Svenska plantskolors monter!

Elisabet Martinsson
Elisabet Martinsson
Gunnel Holm
Gunnel Holm
Lottie Nilsson
Lottie Nilsson

Elisabet Martinsson, Elitplantstationen, kommer tillsammans med Gunnel Holm och Lottie Nilsson från E-planta att stå redo att svara på alla dina frågor om sorter av jordgubbar, hallon, svarta vinbär, blåbär, smultron, smulgubbar, björnbär, krusbär, rabarber, labruskavin och mullbär som kan rekommenderas till svenska trädgårdsägare. Elisabet vill särskilt slå ett slag för hösthallon ’Elektra’ E:

– I morse var jag ute i min trädgård och plockade jättestora, mörkt röda hallon. De är så stora att jag kan ha dem som fingerborgar. Den här varma sommaren har gjort aromen fantastisk och smaken är kraftfull. ’Elektra’ är absolut värd en plats i trädgården. Jag vet att jag kan gå ut varje morgon tills det fryser och plocka hallon till min frukostgröt, och det kommer jag att göra!

Svart vinbär PETTER E
Svart vinbär PETTER E
Hösthallon 'Elektra' E
Hösthallon ’Elektra’ E
Björnbär ’Loch Tay’ E
Björnbär ’Loch Tay’ E

Här kommer ett par andra läckra förhandstips:

Björnbär ’Loch Tay’PBR E är en lättodlad, taggfri sort med massor av makalöst goda bär som mognar tidigt. Plantan växer mer måttligt än andra sorter av björnbär och är härdig i zon 1-2(3).

Svart vinbär Petter® E är en synnerligen frisk sort med mängder av stora bär. Smaken är förnämlig och härdigheten god, zon 1-5(6).

Läs mer om utmärkta E-märkta trädgårdsväxter på Min egen Trädgårds webb– och facebooksida!

Text: Berit Haggren
Foto: Elitplantstationen/Lars Torstensson och Berit Haggren