Bästa rådet i krisen – odla din trädgård!

Ett riktigt bra sätt att motverka spridningen av coronaviruset, enligt svenska smittskyddsexperter, är att vistas utomhus så mycket som möjligt under hela våren. Perfekta platser är den egna trädgården, offentliga grönområden och naturen där det är lätt att hålla avstånd till andra.

Vårt bästa råd till dig som privatperson är därför att ägna denna vår, med färre sociala kontakter än vanligt, åt att förverkliga alla de trädgårdsprojekt du drömt om men som kanske varit svåra att hinna med när livet löpt på som vanligt. Växterna du behöver står färdiga i våra svenska plantskolor och leveranser till trädgårdsbutiker och anläggningsföretag pågår för fullt. Fortsätt med dina professionella beställningar och besök gärna din trädgårdsbutik redan nu i helgen. För din egen skull, men också för att hela vår svenska trädgårdsbransch – odling, handel och anläggning – ska finnas kvar även efter coronapandemins härjningar. Blir det tvärstopp i handeln är risken överhängande att en stor del av branschens företag slås ut. Reserverna är begränsade efter torråret 2018. Vi är därför tacksamma om du i första hand väljer växter från svensk produktion och svenska företag.

Från svensk plantskolenärings sida bedriver vi ett aktivt påverkansarbete för att hela trädgårdssverige ska kunna hållas igång under krisen, för allas vårt bästa. Vid sidan av oss som arbetar professionellt med växter är trädgårdsodling den fritidssysselsättning som allra flest svenskar ägnar sig åt, efter promenader. Att vistas i gröna miljöer och att odla sin trädgård har också mycket väl dokumenterade läkande effekter på människors oro och psykiska ohälsa, något som är nog så viktigt i dessa tider.

Säkra butiker
Trädgårdsbutiker erbjuder som regel stora ytor med självbetjäning där det är lätt att hålla avstånd. Butikerna kan som regel nås med egen bil eller annat eget transportmedel. Det är generellt även enklare att hålla avstånd i trädgårdsbutikernas kassor än vad som är fallet i livsmedelsbutiker.

En mycket stor del av de varor trädgårdsdetaljhandeln förmedlar är färskvaror som inte går att spara till nästa säsong eller ens till sommaren eller hösten. Växterna har i stor utsträckning tagit många år att odla fram med allt vad det innebär i resursåtgång.

Låt oss hjälpas åt! Det är den enda vägen framåt i nuläget.

Text och foto: Berit Haggren