Bärbuskar i solitärkvalitet är en av Eriksbos specialiteter. Vad sägs till exempel om blåbär i 7,5- och 10-liters krukor eller ett mindre hallonland i en 5-liters kruka?
– Vi fortsätter att odla mycket E-plantor och andra prydnadsväxter till entreprenadsidan, men parallellt med det stärker vi vår produktion av växter till landets trädgårdsbutiker. Där märker vi glädjande nog en växande efterfrågan på bärväxter och det är vi bra på att odla, säger Miriam Dovrén, vd för Eriksbo Plantskola.
Blåbär och hallon är storsäljare bland bären och Miriam är särskilt glad över att det nu finns väldigt bra sorter av hösthallon som är så tidiga att de ger rejäl skörd även i Mellansverige.
– Rödfruktiga ’Polka’ E och ’Diana’ E med aprikosfärgade bär blir riktigt bra här hos oss i Köping. Och med hösthallon får du ju varken hallonskottsjuka eller mask i hallonen.
Åkerbär för alla
Allåkerbär är något Miriam gärna vill öka uppmärksamheten runt.
– Det är en fantastiskt fin marktäckare med söta, väldoftande mörkrosa blommor på försommaren och sedan röda, väldigt goda bär. Många planterar smultron som marktäckare och de trivs ju bra i sol och jordar åt det torra hållet. Allåkerbär är toppen på jordar med lite mer mull och fuktighet och även där det är skugga en del av dagen.
Allåkerbär är en korsning mellan vårt vilda åkerbär, som bara trivs i de norra delarna av landet, och alaskaåkerbär. Allåkerbär trivs i hela landet och bären är åtminstone nästan lika goda som vildväxande åkerbär. Det finns flera sorter av allåkerbär och alla är självsterila. Ska det bli bär måste alltså minst två sorter samplanteras. Och tänk på att låta bären bli välmogna, glansiga och mjuka innan du plockar dem. Först då har de utvecklat sin fulla arom.
– En intressant nyhet som vi tar med till Elmia är bärhäggmispel ’Martin’. Den odlas för bärens skull, saskatoonbär kallas de också, avslutar Miriam.
Nya Eriksbo Plantskola har monter nummer D07:58 i svenska plantskolors samlingsmonter.
Text: Berit Haggren
Foto: Lars Torstensson/EPS och Berit Haggren