Plantskolorna säkrar vårt gröna kulturarv

Rosor, ornäsbjörk, en kronärtskocka och en rad perenner med Grönt kulturarv®-status finns nu i produktion i plantskolorna. På gång inför den närmaste framtiden är fler perenner och fler rosor, men också kloner av humle, frukt- och bärsorter – och dessutom en pelargon.

Höstflox 'Morfar Albert' blommar under sommar och tidig höst. Foto: Grönt kulturarv.

Kulturarvet av klassiska trädgårdsväxter bevaras bäst om växterna finns i odling. För att fler ska få tillgång till de mest intressanta växterna från POM:s insamlingsarbete lanseras de på marknaden. Detta sker under varumärket Grönt kulturarv. Vi har tidigare skrivit om de först lanserade perennerna här på Växtforum. Men sortimentet inom Grönt kulturarv växer kontinuerligt så det finns all anledning att bevaka utvecklingen. Det kan till exempel göras via varumärkets hemsida. Processen fram till nuläget och hur det ser ut beskrivs i ett nyutkommet faktablad, Movium fakta 8–2014, som kan beställas här.

Även på Växtforum vill vi dra vårt strå till stacken för att sprida ljus över dessa skatter inom kulturväxtvärlden. Här ger vi dig därför en översikt:

Rosor

’Lövhult’ är en lågvuxen klon av fylld kanelros. Sorten är frisk, anspråkslös och härdig till minst zon 6–7. Busken blir 0,7-1,2 m hög och blommar på försommaren. De mörkt rosa blommorna är 4-5 cm stora och väldoftande. Klonen har odlats i Lövhult i Södra Vi socken i Småland åtminstone sedan 1930-talet.

’Skedarosen’ är en gammaldags, engångsblommande buskros med tätt fyllda, doftande blommor i en ovanlig mörkviolett nyans. De är 4-7 cm i diameter och det utvecklas många blommor på varje skott. Busken är förhållandevis frisk och blir under goda förhållanden cirka 1,5 m hög. Använd som klätterros kan den bli cirka 3 m hög. ’Skedarosen’ är härdig åtminstone till zon 3-4. Den planterades troligen i början av 1900-talet på gården Årtesmåla i Horns socken i Östergötland. Ett rotskott därifrån planterades senare i Skeda.

Träd

Betula pendula ’Dalecarlica’ E, ornäsbjörk, är en utvald klon från Lilla Ornäs i Dalarna. Bladen är smala och djupt flikiga, mer flikiga än blad på andra flikbladiga björkar. Klonen utvecklar inga hanhängen och därmed heller inget pollen. Den innebär alltså inga problem för allergiker. Trädet har ett vackert och kraftigt växtsätt med vit stam, tidig förgrening och bred krona. Det kan bli 20-25 m högt och är härdigt till zon 7.

Perenner

Dianthus Plumarius-Gruppen ’Marieberg’, fjädernejlika, har vita blommor med fransiga kronblad, och i mitten ett rödviolett öga. Blommorna doftar fint och kryddigt, särskilt på kvällarna. Blomningstiden är cirka tre veckor i juni-juli och dessutom ofta en mindre blomning tidig höst. Bladverket är vackert grått med smala blad. Plantan blir cirka 25 cm hög. Namnet ’Marieberg’ kommer från gården på Orust där sorten odlades i början av 1900-talet.

Nepeta racemosa ’Linghem’, bergnepeta, har blåvioletta blommor på bågformigt uppåtriktade blomstjälkar. Bladverket är grågrönt och väldoftande. Sorten blommar i maj-juni. Plantor som klipps ner efter blomning fortsätter att blomma till långt in på hösten. Bergnepeta ’Linghem’ kommer från Östergötland men samlades in på Tyresö i Södermanland. Den blir ca 30 cm hög.

Thalictrum minus ’Rospiggen’, stor kustruta, har ett grågrönt bladverk som är vackert hela säsongen. Gulvita blommor sitter i luftiga blomställningar. Blomningstiden är juni-juli. Den ståtliga plantan blir cirka 130 cm hög. Sorten är insamlad i Knutby, Uppland.

Erigeron glaucus ’Fru Frida Lindström’, strandbinka, är en frisk och tålig sort från Östersund, Jämtland. Den sprider sig snabbt och är en stilig marktäckare i såväl sol som skugga. ’Fru Frida Lindström’ blir 40-45 cm hög och blommar med cirka 5 cm stora, ljusvioletta blommor. Blomningen sträcker sig från juni till september om vissna blommor klipps bort efterhand.

Leucanthemum x superbum ’Bröllopsgåvan’, jätteprästkrage, blommar vanligen från juni till augusti om vissna blommor plockas bort. Blommorna är upp till 10 cm stora. Plantornas höjd är ca 100 cm. ’Bröllopsgåvan’ är insamlad i Klagstorp, Skåne.

Hylotelephium spectabile ’Granlunda’, kinesisk kärleksört, är en sort med flata blomställningar som blir cirka 15 cm i diameter. Blommorna är ljusrosa och bladverket är blågrönt. ’Granlunda’ blommar i september-oktober och blir omkring 40 cm hög. Sorten kommer från Söderslätt i Skåne.

Phlox paniculata ’Alma Jansson’, höstflox, är en vacker, småblommig sort. Blommorna blir cirka 2,5 cm stora, de är ljust violetta med vitt öga och har fin, svag doft. Bladverket är mörkgrönt och plantans höjd cirka 100 cm. ’Alma Jansson’ sprider sig med utlöpare, men inte aggressivt. Blomningen pågår i ungefär en månad i juli-augusti. Sorten kommer från Edsbro i Uppland.

Phlox paniculata ’Ingeborg från Nybro’, höstflox, har små, vita blommor med ljusviolett öga. De doftar lätt och gott. Bladen är mörkt gröna. Blomningstiden är ungefär fyra veckor under juni-juli. Höjd cirka 90 cm. Sorten är insamlad i Nybro, Småland.

Phlox paniculata ’Morfar Albert’, höstflox, har små, runda, rosa blommor med ett mörkare rosa öga. De är cirka 2 cm i diameter och doftar gott men inte så starkt. Blomningen pågår under ungefär fyra veckor på högsommaren och kan fortsätta till tidig höst om vissna blommor plockas bort efterhand. Bladverket är friskt grönt. Plantan blir cirka 90 cm hög. ’Morfar Albert’ är insamlad i Bromma.

Köksväxter

Cynara cardunculus Scolymus-Gruppen ’Herrgårds’, kronärtskocka, är en sort som avviker kraftigt från moderna sorter av kronärtskocka. Jämfört med dem är ’Herrgårds’ betydligt högre, mer förgrenad och blommar rikligare men med mindre blomhuvuden och holkfjäll. Skockorna mognar under lång tid med start under högsommaren. Sorten förökas vegetativt. I mycket gynnsamma lägen kan den övervintra i södra Sverige. ’Herrgårds’ blir 120-150 cm hög och är praktfull i rabatt.

Källa: Grönt kulturarv
Text: Berit Haggren
Foto: Grönt kulturarv, Bo Andersen, Elitplantstationen.