Tre Årets Ros-finalister

På Rosens dag den 2 juli koras Årets Ros 2016. Tre finfina sorter är i final. En buskros med mängder av ljusgula blommor, en starkväxande, rosablommande klätterros och en modern buskros med klarröda knoppar som slår ut i aprikos-gult-rosa.

CAMELOT är en frisk och starkväxande klätterros. Foto: Margareta von Rosen

Projektet Rosens Dag har genomfört ett stort provodlingsprojekt, kallat Kvalitetslyft för rosor i Sverige. Syftet var att ta reda på vilka rosor som är bäst lämpade för odling i vårt land, både när det gäller sundhet och härdighet. De rosor som nu är i final inför utnämnandet av Årets Ros 2016 hör till dem som fick allra bäst betyg, inklusive att de är förtjusande vackra förstås. Läs mer om projektet och bedömningarna av rosorna på Rosens Dags hemsida.

Foto: Margareta von Rosen
Foto: Margareta von Rosen

GOLDSPATZ från Kordes är en mycket vacker, medelhög buskros med mängder av ljusgula medelstora blommor. En av de bästa rosorna i hela provodlingen! Helt frisk med ett vackert bladverk, och härdigheten blev en överraskning. Den har klarat zon 5 och t o m 6 i ett par trädgårdar. Ett mycket bra val för den som vill ha en gul ros i högre zoner. Passar utmärkt också i offentliga planteringar.

 
Foto: Margareta von Rosen
Foto: Margareta von Rosen

CAMELOT är en klätterros från Tantau i Tyskland som kan bli upp emot tre meter hög på kort tid. Den har visat sig vara frisk och starkväxande. De småstrimmiga blommorna i rosa är stora och halvfyllda med en medelstark doft. Blomningen är kontinuerlig. Också den här rosen överraskade med sin härdighet. Den har klarat zon 4 utan skador och även zon 5 i skyddat läge. Kräver dock djup, välgödslad jord i den zonen.

 
Foto: Angelina Chute
Foto: Angelina Chute

ALL THE RAGE är en Easy Elegance-ros som växer kraftigt och brett upp till 60 cm. Knopparna är klarröda, blommorna stora och mycket vackra. De är dubbla i en aprikos-gul-rosa färg. Blomningen är kontinuerlig och bladen är friska. Sorten har snabbt blivit populär i USA och blir det säkert även här. Härdigheten räcker till zon 4. En ros som verkligen drar ögonen till sig.

Text: Berit Haggren
Källa: Rosens Dag