Sandra är ny vd för E-planta

Styrelsen för E-planta ekonomisk förening har utsett Sandra Anderberg till verkställande direktör för organisationen, en tjänst hon tillträdde den 17 maj.

– Jag ser fram emot att besöka alla medlemsplantskolor så snart vi alla är vaccinerade, säger Sandra Anderberg. Foto: Andreas Nilsson

Sandra Anderberg kommer närmast från Barsebäck Kraft AB. Där har hon varit ansvarig för kvalitet, verksamhetsutveckling och målstyrning i arbetet med rivning av kärnkraftverket och återställning av området till industrimark.

Sandra är hortonom och inledde sin karriär på Yara. Först som rådgivare inom växtnäringsområdet och produktchef med ansvar för sortiment och produktutveckling inom trädgård. Senare på ledande befattningar inom kvalitet, miljö och säkerhet.

Efter 15 år inom Yarakoncernen lämnade Sandra de gröna näringarna för roller inom främst kvalitets- och miljöledning, arbetsmiljöfrågor och verksamhetsutveckling på flera företag i olika branscher, bland annat Baxter, Note och One Nordic.

– Sandra har en väldigt intressant bakgrund, där hon arbetat på ledande positioner med många olika frågor i olika typer av företag. Vi ser mycket positivt på den typen av erfarenheter från andra branscher, i synnerhet när de som i Sandras fall kombineras med gedigen hortikulturell kompetens. Vi är väldigt glada att vi lyckats rekrytera henne och är förvissade om att hon med sin affärsmässighet och sitt starka engagemang kommer att utveckla och driva E-planta mot nya framgångar, säger Jörgen Andersson Warpman, ordförande i E-planta ekonomisk förening.

Trädgårdsnäringen lockade

– Jag ser verkligen fram emot det här. Åren i andra branscher har varit oerhört utvecklande men jag har alltid längtat tillbaks till trädgårdsnäringen. E-planta har haft en fantastisk utveckling de första 30 åren och jag är väldigt stolt över att få bygga vidare på den fina grund som lagts. Tillsammans med engagerade medarbetare, plantskolister och forskare kommer jag fortsätta att utveckla E-planta för framtiden, säger Sandra.

När hon först såg annonsen om vd-tjänsten på E-planta noterade hon den, men inte mer än så. När någon sedan delade den på linkedin en vecka senare var det annorlunda.

– Den lämnade mig inte. Jag till och med drömde om det här jobbet. Jag är ingen superpraktiker, jag målar med stora penseldrag och arbetar med långsiktiga planer och verksamhetsutveckling. Det som framför allt lockade mig var att komma tillbaks till trädgårdsnäringen och att konceptet E-planta bygger på vetenskaplig grund.

Sandra är 51 år, har tre barn och bor i Löddeköpinge. Där är trädgården från 1965 med en stor praktmagnolia från tiden, berättar hon. Kanske får den snart sällskap av ett träd av Crataegus orientalis STRAPATS® E (’Ep Crast’). En växt Sandra lyfter fram som favorit bland E-plantorna för att den har fina blommor, silvriga blad och är mycket torktålig.

Gunnel Holm, verksamhetsledare på E-planta sedan 1995, lämnar föreningen den 16 juli för ett friare liv som pensionär.

Läs mer om E-planta på deras webbsida.

E-plantor är utvalda för svenskt klimat. Foto: Andreas Nilsson

 Text: Berit Haggren