Årets Ros-kandidaterna är vackra, förhållandevis friska och säkert härdiga i de zoner som anges i presentationerna. Här nedan kan du bekanta dig med årets nominerade. På Rosens Dags hemsida finns även information om förra årets kandidater. De är lika bra i år, så ta gärna en titt på dem också.
Kandidater till Årets Ros 2014
ALEXANDER
Tehybrid från 1972 med klart cinnoberröd eller orangeröd, stor och svagt doftande blomma. Kraftigt, upprätt växtsätt till 1,2 m i höjd. Bladen är relativt friska, mörkgröna och glänsande. Finast i grupper om minst tre plantor. Kräver god jord och lämplig beskärning. Zon 3.
CARINA
Tehybrid från 1963. Blommor med mycket vacker form och klart rosa färg som inte bleknar. Doften är svag till medelstark. I god jord och bra läge är växtsättet kraftigt och upprätt till 1,2 meters höjd. CARINA kan få angrepp av svartfläcksjuka och mjöldagg i instängda lägen. Zon 3.
Rosa x dupontii
En ros från 1817 som även går under namnet Dupontii. Om den inte beskärs bildar den en 2-3 m hög och bred buskros, som även kan klättra. Vackra, enkla, vita, doftande blommor och ett mycket friskt bladverk. Rosa, elegant spetsiga knoppar. Även de nyutslagna blommorna har inslag av rosa. Blommorna sitter i klasar om 20–30 stycken som slår ut efterhand. Blomningen pågår i cirka en månad. Zon 4.
’Henri Martin’
Frisk mossros från 1800-talet. Blommar mycket rikt under flera veckor med cirka 8 cm stora, karminröda och starkt doftande blommor. Busken blir upp till 1,5 m hög. Den kan även användas som klätterros och kan då bli över 2 meter. Skuggtålig och klarar även mager jord. Zon 5.
’Königin von Dänemark’
Albaros som även går också under namnet ’Dronningen av Danmark’. En ros från 1826 som är en av rosvärldens vackraste. Stora, tätt fyllda, underbart och starkt doftande, rosa blommor under upp till en månads tid. Mörkt grågrönt, vanligen friskt bladverk. Busken blir cirka 1,5 m hög och lika bred. Klarar en del skugga. Zon 4 (5).
’Lac Majeau’
Kanadensisk rugosaros som rekommenderas särskilt för landets nordligaste delar, men som är fin även i söder. I de mildare zonerna blir den en stor, tät buske, upp till 2 m hög. Fyllda, vita blommor som doftar kryddnejlika. Blomningen är riklig och nästan kontinuerlig från mitten av juni till senhösten. Sorten har dessutom vackra nypon. Helt frisk ros som utvecklas utmärkt även på sämre jordar. Zon 7.
LICHTKÖNIGIN LUCIA
Modern buskros med stora, klargula, fyllda och doftande blommor. Blommar mer eller mindre kontinuerligt från midsommar till sent på hösten. Bildar en stor buske eller till och med en klätterros i landets varmaste delar. I zon 3-4 blir den sällan högre än en rabattros. Stadigt och upprätt växtsätt. Bladverket är normalt friskt men kan vissa år angripas av svartfläcksjuka. Zon 4.
’Nevada’
Buskros från 1927 med otroligt rik blomning mitt i sommaren. Blommorna är stora, vita, enkla eller halvdubbla och med en gul ståndarkrans i mitten. Busken kan bli upp emot 2 m hög och lika bred. För god växt och maximal blomning krävs god jord, gärna lerblandad. I de mildaste zonerna kan sorten få svåra angrepp av svartfläcksjuka, vilket inte är fallet i kallare klimat. Zon 5-6.
QUEEN OF SWEDEN
Austinros som växer upprätt och stadigt. Blommorna är vackert aprikosrosa, tätt fyllda och doftar underbart. Sorten blommar så gott som kontinuerligt. Eventuella angrepp av svampsjukdomar blir i allmänhet lätta. Zon 3.
’Rose de Rescht’
Gammaldags, klassisk ros som förmodligen kommer från Iran där staden Rescht ligger idag. Sorten bildar en tät, cirka 1,2 m hög buske. Den remonterar, vilket få riktigt gamla rosor gör. Blommorna är cirka 7 cm vida, mycket tätt fyllda, djupt karminröda och starkt doftande. De passar utmärkt till saft, gelé och marmelad. En rätt frisk ros men den kan drabbas av rosrost i områden där sjukdomen är vanlig. Zon 5.
Årets Ros kommer att koras på Rosens Dag den 2 juli. Bakom nomineringen av kandidaterna står fyra av Sveriges främsta roskännare.
Källa: Rosens Dag
Text: Berit Haggren
Foto: Helena Verghese Borg och Lars-Åke Gustavsson