2005: En stjärna med slösande blomning
Stjärnflocka, Astrantia major
Stjärnflocka är underbar i rabatter och ängar. Den väver sig in bland andra växter och ger mjuk fyllighet. Under sommaren står de stjärnformiga flockarna som en mjuk sky runt plantan. Hos många plantor dominerar en lätt rosa ton men hos andra är blommorna snarare vita eller gräddfärgade, ofta med inslag av grönt och rosa. Förutom vanlig stjärnflocka finns det många sorter som blommar i olika röda och starkt rosa nyanser.
Den slösande rika huvudblomningen infaller i juni-juli. Sedan fortsätter blomningen, men något mindre frikostigt, fram till augusti eller september. Att klippa bort vissna blomstjälkar efterhand lockar plantan att bilda fler nya blommor. En stjärnflocka blir mellan 40 och 70 cm hög beroende på sort. Bladen är flikiga och i de flesta fall friskt gröna och glänsande. Men brokbladig stjärnflocka förekommer också.
Stjärnflocka utvecklas bäst och får kraftigast blomfärg i soligt eller halvskuggigt läge. Den trivs i de flesta mullrika jordar, men de får gärna vara näringsrika och fuktighetshållande.
2006: Gammal trädgårdsväxt som blivit ny trend
Kransveronika, Veronicastrum virginicum
Med underbar sensommarblomning, frisk grönska och makalös dragningskraft på fjärilar är kransveronika värd all uppmärksamhet.
Kransveronikan är inte bara vacker och lättplacerad, det är också en lättodlad perenn. Den kan stå i många år på samma växtplats utan omplantering, stjälkarna är så stabila att de trots höjden inte behöver bindas upp och bladverket håller sig fräscht och fint även i täta planteringar. Blomningstiden är lång, från juli till september. Bäst mår kransveronika på en solig eller halvskuggig växtplats. Den trivs i näringsrik i jord som kan vara allt från medelfuktig till riktigt fuktig. En och annan torr period går också bra.
Det finns kransveronika som blommar i vitt och i flera olika nyanser av rosa och violett. Blommorna är små och sitter tätt, tätt i slanka ax. Blomstjälken är förgrenad och i synnerhet mittaxet kan bli fantastiskt långt och praktfullt. Beroende på sort blir plantorna från en till närmare två meter höga.
2007: Ett härdigt höjdargräs
Jättetåtel, Molinia arundinacea
Jättetåtel är ett ståtligt, vajande prydnadsgräs och en mästare på att skapa händelser och liv. Dess bästa tid är från sensommar till jultid ungefär. Då står de höga stråna i praktfull kvastform ut från plantans bas. Vipporna är först gröna men övergår efterhand i gyllenbrunt. De långa, smala, överhängande bladen finns betydligt längre ner. Där bildar de redan på våren en friskt grön tuva. Under hösten färgas hela plantan, både blad och strån, lysande guldgul. Jättetåteln är mycket härdig och trivs där det är soligt eller halvskuggigt. Jorden får gärna vara fuktig, men de flesta trädgårdsjordar går bra.
Vippornas utseende och plantans höjd hör till det som skiftar med sort. Högst av dem alla, och mycket praktfull, är sorten ’Skyracer’ som lätt når två och en halv meters höjd. ’Windspiel’ blir också hög – över två meter – och får stora, fina vippor. ’Fontäne’ blir bara runt en och en halv meter och har mjukt överhängande blomställningar. ’Karl Foerster’ är ståtlig och växer mer upprätt. ’Transparent’ har de skiraste vipporna av alla.
2008: En pärla för skuggiga trädgårdspartier
Vitblommande fläcklungört, Pulmonaria officinalis
Vitblommande fläcklungört breder ut sig som ett silverskimrande täcke över marken. Bladverket lyser i skuggan och ger stilfull kontrast i blandade planteringar. Låt den ta plats under träd och buskar, mellan högre perenner och lökväxter, som kontrast bland andra marktäckare eller som ett förtjusande alternativ till gräsmatta i skuggan. Överallt bildar lungörten eleganta, nästan underhållsfria mattor som klär in marken fullständigt. Mattorna är vackra hela säsongen och klarar en hel del kyla med skönheten i behåll. De lämnas dessutom i fred av sniglar.
På våren har vitblommande fläcklungört en särskilt intensiv lyskraft. Då sitter knippen av söta, bländvita blommor i skottspetsarna. De framhävs på ett perfekt sätt av det silverfläckiga bladverket. Blomningen inleds så snart vårsolen börjar värma. Man brukar räkna april till maj som den fläcklungörtens blomningstid, men i södra Sverige kan de första blommorna öppna sig redan i mars.
Vitblommande fläcklungört trivs bäst och blir allra vackrast i trädgårdens halvskuggiga till skuggiga partier. Jorden bör vara fuktighetshållande och mullrik men väldränerad.
Källa: Perennagruppen