Premiär för Blomveckorna Från Sverige

Den 7-20 juni lyfter trädgårdsdetaljhandeln blommor, perenner och vedartade växter som är märkta med Från Sverige. Blomveckorna drivs av Från Sverige på initiativ av Mäster Grön, Blomsterlandet och Granngården.

Allt fler svenskodlade plantskoleväxter märks med Från Sverige, bland annat fruktträd.

Blomveckorna infaller mellan skolavslutning och midsommar, vecka 23 och 24. Då kommer Från Sverige-märkta sommarblommor, perenner och vedartade växter att synas extra mycket i trädgårdsbutikerna runt om i Sverige. Vilka arter och sorter som lyfts kan variera över landet, beroende på butik och tillgång. Alla med Från Sverige-märkta blommor och plantskoleväxter är välkomna att vara med i Blomveckorna.

– Målet med Blomveckorna Från Sverige är att ge en extra push för att förlänga planteringssäsongen och visa på den stora bredden och utbudet av svenskodlade blommor, perenner och vedartade växter. Allt för att göra det enkelt för konsumenten att hitta och välja Från Sverige-märkt till trädgården, rabatten, pallkragen och krukorna, säger Ulrika Ekström, vd Svenskmärkning.

Varför ska kunden välja svenskodlat?

Så här säger Blomveckorna Från Sveriges initiativtagare:

Andrea Johansson Hols, Nordisk kategorichef, Granngården
– Det finns många anledningar till att välja svenskodlat men en av de viktigaste är hållbarheten. En växt odlad i Sverige har transporterats kortare väg – det är bra både för växten, kunden och miljön.

Andreas Karlsson, inköpschef, Blomsterlandet
– Kortare leveranser och att växterna är anpassade till svenskt klimat är viktiga anledningar. Dessutom skapar det jobbtillfällen och svenska odlare har en hög kvalité på sina produkter.

Patrik Vilsmyr, marknadschef, Mäster Grön

– Att värna om miljön och främja den svenska hantverksmässiga odlingen av prydnadsväxter, säger konsumenterna ofta till oss. Men det är så mycket mer, val av växter som passar för det svenska klimatet, kortare transporter, styrning av odling sker med mekaniska metoder och biologiskt växtskydd är en norm. Med trädgårdsmästarens finurliga produktionsmetoder får du växter som är odlade på ett sätt som gör att de etablerar sig bättre och ger en större upplevelse hemma hos konsumenten.

Källa och för mer information: Från Sverige