’Lac Majeau’ är Årets Ros 2014

En helt frisk ros, som är särskilt lyckad i tuffare klimat, tog hem utmärkelsen Årets Ros 2014. Rugosarosen ’Lac Majeau’ bjuder på fyllda, vita, kryddnejlikedoftande blommor.

Rotäkta 'Lac Majeau' är härdig i zon 1–7. Men det vanliga är att sorten är okulerad. Då kan man räkna med att den är härdig till zon 6. Foto: Helena Verghese Borg

Det är en generöst blommande ros som lyfts fram som Årets Ros, och den blommar dessutom nästan kontinuerligt från mitten av juni till senhösten. Efter blomningen utvecklas de vackra nyponen. I sydligaste delarna av landet blir ’Lac Majeau’ en stor, tät, upp till två meter hög buske. Sorten är lättodlad och trivs även på sämre jordar.

Det var på förmiddagen idag, Rosens dag, som Årets Ros 2014 offentliggjordes. Trädgårdsinspiratör Peter Bengtsson och Margareta von Rosen från projektgruppen Rosens Dag stod för presentationen i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

'Officinalis'. Foto: Margareta von Rosen
’Officinalis’. Foto: Margareta von Rosen

Årets POM-ros: ’Officinalis’, apotekarros
”Bland POM:s alla rosfynd förtjänar ’Officinalis’ stor uppmärksamhet. Den är sedan länge i kultur i Sverige, den hör till de vackraste rosor man kan tänka sig och är mycket odlingsvärd. Kort sagt, en enastående vacker och användbar ros med lång odlingshistoria” Så lyder en del av motiveringen till valet av ’Officinalis’ som Årets POM-ros 2014.

POM:s rosinventerare träffade på ’Officinalis’ på många ställen i Götaland och Svealand, särskilt i Skåne, Halland och Småland. Det är en gallicaros som blommar rikligt från omkring midsommar till senare delen av juli. Blommorna är karminröda, stora, halvfyllda och starkt doftande. Busken blir ungefär meterhög och får också vackra nypon.

Läs mer om Årets Ros och Årets POM-ros på Rosens Dags hemsida.
Text: Berit Haggren