1. Clematis (Heracleifolia-Gruppen) ’Praecox’, heracleifolia-klematis
– Det här är den klematis som täcker marken allra bäst. Den klättrar inte utan uppför sig som en perenn. Förutom som marktäckare är den toppen där den får breda ut sig över murar och stenar, säger Ann-Katrin.
– Plantan växer uppåt till ungefär 80 cm höjd, sedan lägger den sig om man inte ger den stöd. ’Praecox’ blommar länge, från juli till oktober. Det är en kraftigväxande sort med rankor som kan bli upp till 2 meter långa. Trivs i allt från full sol till skugga. Zon 1-4.
2. Clematis (Viticella-Gruppen) ’Madame Julia Correvon’, viticella-klematis
– ’Madame Julia Correvon’ har den rödaste blomfärgen av alla klematis-sorter jag känner till. Den får massor av blommor i juli-september och blommorna är lite större än hos de flesta andra viticella-klematis. En sort som är lämplig i större buskar, pergolor och spaljéer i både sol och skugga. Höjd 3-3,5 meter, zon 1-5.
3. Clematis (Sena Storblommiga Gruppen) ’Huldine’, storblommig klematis
– Detta är en riktig favorit, den lyser jättefint på kvällen. Blommorna är vita, pärlemorskiftande med fina schatteringar i blått på undersidan av blombladen. Sorten räknas till de storblommiga, men är lite mindre i blomman än de brukar vara och mer som en viticella-klematis kravmässigt – alltså mindre krävande på vatten och näring än storblommiga i allmänhet. Den beskärs också som en viticella. Sorten är mycket fin i träd och större buskar, den blir 3-6 meter hög. Blomningstiden är augusti-oktober. Utvecklingen blir bäst i sol-halvskugga och härdigheten räcker för zon 1-4.
4. Clematis (Flammula-Gruppen) ’Rubromarginata’, flammula-klematis
5. Clematis (Viticella-Gruppen) ’Södertälje’ E, viticella-klematis
6. Clematis (Atragene-Gruppen) BALSGARD LINNEA (’BCL 1604’), atragene-klematis
7. Clematis (Viticella-Gruppen) ’M. Koster’, viticella- klematis
8. Clematis (Viticella-Gruppen) ’Étoile Violette’, viticella-klematis
9. Clematis (Atragene-Gruppen) FLORALIA (’Floral Feast’), atragene-klematis
– Vacker sort med mörkare blå knoppar och fina schatteringar i blommans ljusblåa färg. Blommorna blir allt ljusare efterhand. Sorten blommar rikt i maj och får sedan vackra fröställningar. Fin både som klättrare och marktäckare. Den växer kraftigt och rankorna blir 3-4 meter. För sol och skugga i zon 1-4.
Plantering och beskärning
– Du kan förstås plantera klematis när som helst på året, bara det går att gräva i jorden. Inte minst är hösten en utmärkt planteringstid, åtminstone i södra Sverige. Klematisrötter växer nämligen kraftigast på hösten, säger Ann-Katrin.
Atragene-klematis bör planteras med rothalsen i markytan. För övriga sorter gäller plantering på 8-10 cm djup. Beskär till cirka 20 cm höjd över marken efter plantering. Vänta dock med denna beskärning till kommande vår vid höstplantering. Beskärningen gör att plantorna förgrenar sig bättre och rotsystemet blir större.
För Atragene-sorterna ovan gäller att, vid behov, klippa bort intorkade växtdelar tidigt på våren. Om en kraftigare beskärning behövs görs denna efter blomningen på försommaren. Övriga sorter som tas upp i den här artikeln skärs alla ner till 20 cm över marken sent på hösten eller tidigt på våren. De startar alltså om på ny kula ända från basen varje vår.
Text: Berit Haggren
Foto: Högaböke Trädgård och Berit Haggren