Kärleksört har utsetts till Årets höstfröjd 2021

Man kan inte annat än älska kärleksört. Under lång tid och till sent på hösten är den en fröjd för både öga, fjärilar och bin. Kärleksört, Hylotelephium, är ett av höstens mest pålitliga guldkorn i trädgården och har därför utsetts till Årets höstfröjd 2021.

Kärleksört är en perenn för hela landet. Den är lika fin i rabatt som i kruka.

Årets höstfröjd utses av Stora Planteringsveckan och i år föll alltså valet på den tåliga, lättodlade kärleksörten.

– Jag älskar kärleksört, den är underbar. Det finns en mängd olika fina sorter. De är torktåliga och blomvilliga och lika vackra när de står i knopp som när de blommat över, och däremellan har du den överdådiga blomningen, säger Karl Fredrik Gustafsson, florist, trädgårdsmästare, TV-profil och ambassadör för Stora Planteringsveckan.

Vackra i varandras sällskap

Karl Fredrik tipsar om att kombinera sorter av kärleksört med olika blad- och blomfärger i planteringar, eller använda dem tillsammans med bladväxter. Han slår också ett slag för att fylla krukor på balkong, terrass och andra platser med den hållbara kärleksörten. Precis som i rabatten är den värd en plats året om även i krukorna. Den är vacker från när skotten tittar upp på våren till sent på hösten och till och med vintertid.

– De är ju så vackra i buketter också, fortsätter Karl Fredrik. Tänk att plocka ett fång kärleksört av olika sorter och sätta i en vas, kanske med lite vackra blad. Svårare än så behöver det inte vara.

Juryns hela motivering lyder som följer:

Man kan inte annat än att älska kärleksört. När många andra perenner börjar gå mot säsongsfinal reser den sig och axlar manteln. Med magnifika samlingar av små, stjärnformade blommor sätter kärleksört färg på trädgården, ofta i frejdig kontrast till årstidens många gulröda toner. Under lång tid och till sent på hösten är den en fröjd för både öga, fjärilar och bin. Kärleksört är ett av höstens mest pålitliga guldkorn i trädgården och har därför utsetts till Årets höstfröjd 2021.

Fakta

Kärleksört, Hylotelephium, är en perenn växt som finns i en mängd sorter med varierande blad- och blomfärger. Blommorna är små, stjärnformade och sitter i stora blomflockar. Färgen är ofta någon nyans av rosa men det finns även kärleksört som blommar i vinrött, vitt eller gult. Blommorna är mycket uppskattade av fjärilar och bin. Blomningstiden är lång, ofta från augusti till oktober.

Bladen är tjocka och köttiga. Bladfärg varierar mellan sorterna från ljust grönt över skiftningar i brons- och rosttoner till mörka, nästan svarta blad. Plantorna blir från 10 till 60 cm höga beroende på art och sort.

Kärleksört trivs i sol till halvskugga. Växten blir vackrast och stadigast i väldränerad, ganska mager jord och med sol hela dagen. Kärleksört tål torka. Många sorter utvecklas väl i hela landet.

Årets höstfröjd är en växt som förgyller hösten och starkt bidrar till årstidens trädgårdslust och trädgårdsglädje. Årets höstfröjd utses av Stora Planteringsveckans styrgrupp och projektledare.

Text: Berit Haggren
Foto: Caroline Göransson