#höstplanteramera

Nu ska myten om att trädgårdssäsongen tar slut i augusti avlivas en gång för alla. Bakom uppropet #höstplanteramera står Sofiero och 20 skånska plantskolor. Tillsammans ska de sprida kunskap om höstplantering på Den stora Trädgårdsfesten.

En queer badhistoria - en av alla de idéträdgårdar som byggts på Sofiero genom åren.

Trädgårdsfesten på Sofiero öppnar på fredag och håller på hela helgen. Varje dag, fredag till söndag, kommer det att finnas plantskolister på scen för att förklara fördelarna med höstplantering. Sofieros egen trädgårdsdesigner Sara Bratt har dessutom skapat idéträdgården #höstplanteramera. Där visas praktexemplar av sensommarens och höstens vackraste växter.

Susanne Green
Susanne Green

Initiativet till #höstplanteramera togs av Susanne Green, projektledare för Den stora Trädgårdsfesten.

– Jag har tidigare arbetat med trädgårdsmässor i Stockholm och Malmö. De låg på våren men jag åkte runt till plantskolorna på hösten för att undersöka intresset för att delta. Och det var ju den absolut bästa tiden att komma dit, då är det som finast i plantskolorna med fantastiskt mycket vackra växter. Många plantskolister var också upprörda över att konsumenterna inte längre vill plantera på hösten – som är den bästa planteringstiden. Så jag tänkte att det här borde man ju göra något åt.

Med uppropet vill Susanne, Sofiero och plantskolorna sprida kunskap och dra sitt strå till stacken för att vända trenden.

– Vi vill att fler ska få uppleva det härliga som möter en när man kommer till plantskolan lite senare på året. Vi vill också göra vad vi kan för näringens skull, så att de kan hålla på och sälja växter längre på hösten. Tänk om vi om några år kan säga att numera har plantskolorna öppet och säljer till fullt pris till den 1 november åtminstone. Det vore fint!

Vilka är då fördelarna med att höstplantera buskar, träd och perenner?

· Kvaliteten på växterna och urvalet i odlingsplantskolorna är allra bäst på hösten när säsongens produktion är färdig.
· Planteringsmässigt är förhållandena perfekta under hösten. Jorden är naturligt fuktig – och lätt att gräva i – och luftfuktigheten är hög. Det betyder mindre påfrestningar på växterna under den första känsliga tiden efter plantering, och därmed snabbare etablering.
· Till våren kommer växterna igång direkt eftersom nya rötter hunnit utvecklas under hösten och ligger beredda.
· Hösten brukar dessutom vara mindre stressig än våren, både i trädgården och socialt.

Må bra. Idéträdgård från 2016.
Må bra. Idéträdgård från 2016.

Text: Berit Haggren
Foto: Sophie Håkansson och Sofiero